Filibombom Fatima?

Text: Olle Josephson

På Färöarna får en nyfödd inte ges mer än tre förnamn, och de måste hämtas ur en relativt kort lista på godkända namn.
En flerårig politisk debatt har förts på Färöarna om stavningen John ska tillåtas för Jon. I Norge godkänns förnamn som Filibombom och Col­automat.
Avgrundslika skillnader i nor­disk namnlagstiftning blottlades alltså när nordiska namn- och språkvårdare möttes på en stor konferens i Uppsala 7–8 september. Danmark och Norge har hunnit längst med att modernisera personnamnslagstiftningen så att namnkulturer från andra delar av världen ska kunna föras vidare också i Norden. Det handlar till exempel om att den man som gifter sig med Fatima eller Shadna får ta sin hustrus förnamn som efternamn – det kan män i arabiska språkkulturer. Svensk lagstiftning släpar efter, även om praxis är liberal.