Strikta regler ger galna namn
Du har lagt ner grova pengar på att få ditt sto betäckt av en prisbelönt hingst. Efter elva månader tar det genetiskt imponerande fölet sina första stapplande steg i boxen. Det är dags att registrera ett namn. Run Bitch Run? Salamislicebyslice? Thai Tanic?
Nix. De är redan upptagna.
Varje år registrerar Svenska travsportens centralförbund och Svensk galopp tillsammans omkring 5 000 nya hästar. Verksamheten är omgärdad av ett omfattande regelverk som bland annat behandlar namnfrågor.
- Svordomar, våld och pornografi försöker vi undvika så gott det går, säger Janne Huhta, handläggare på fölregistreringen vid STC:s avelsavdelning.
- Namn som ger uttryck för extrema värderingar går bort. En gång godkände vi La Pija. Det visade sig betyda 'penis' på spanska. Det var inte så trevligt, säger Monica Wolf på Svensk galopp.
Hästnamnen får inte heller vara längre än 18 tecken, mellanslag inräknade. Vidare är det förbjudet att använda redan upptagna namn. Först efter ett visst antal år är det fritt fram att ta ett befintligt namn eftersom föregångaren då inte längre anses vara i tävlingsbar ålder.
Systemet har lett till att det är så gott som omöjligt att hitta ett ledigt hästnamn av traditionell karaktär, typ Brunte. Därför har flera uppfödare gjort en sport av att komma på så bisarra namn som möjligt. Andra försöker genom dolda budskap och svåruttalade namn skoja med personalen på landets trav- och galoppbanor.
- Ett av mina favoritnamn är Star Tarey. När man uttalar det låter det som startar ej, ett namn som förmodligen inte hade godkänts på svenska eftersom det hade kunnat bli hur konstigt som helst, säger Janne Huhta.
Namngivningen påverkas av samhälleliga trender. De senaste åren har Svensk galopp fått in förslag som Facebook och Pirate Bay, medan STC fått in en drös internetförkortningar som Lol (laugh out loud) och Brb (be right back).
- Det är lite kinkigt eftersom det kan uppstå problem med uttalet. Kanske finns det redan en häst som heter Laugh Out Loud när någon ansöker om namnet Lol. Det går ju inte att ha en Lol-häst och en Laugh Out Loud-häst, säger Janne Huhta.
Trav- och galopphästar kan genom att vinna viktiga lopp uppnå evigt namnskydd. En uppfödare som hoppas få in sina djur på denna spärrlista är Bettan Segersten från jämtländska Fåker. Kanske blir det med varmblodet Run Bitch Run?
- Jag fick tipset av min dotter. Hon hade precis sett en skräckfilm och fastnat för den repliken. Jag vill ha hästnamn som sticker ut, säger Bettan Segersten som även fött upp travarna Run Brat Run och Bebop Super Hunk.
Janne Huhta delar inte Bettan Segerstens entusiasm inför namnet Run Bitch Run.
- Jag ska inte skylla på mina kolleger men jag tycker att det är lite förolämpande. Jag har ingen bra förklaring till varför det gick igenom men vi gör väl misstag ibland, vi också, säger han.