Hen kan ibland fungera som den

Fråga:

Det skaver lite att använda den när man talar om en specifik person. ”Har du fått en ny kollega? Du kan bjuda hem den på middag någon gång”, låter ju lite opersonligt. Där blir det väl ofta hen nuförtiden. Däremot har den kunnat användas om en obestämd person. ”Den som står i skuld är inte fri” eller ”Den som använt köket ska städa efter sig” till exempel. Men jag har noterat att hen har börjat användas mer och mer även här. Håller hen och den på att smälta ihop?

Robert

Svar:

Intressant spaning. Om jag söker på till exempel hen som stöter jag på en del belägg av den sort du nämner: ”Dessutom håller vi på att lansera vår flexbiljett, som innebär att man kan resa tio dygn under en månadsperiod. Det kan passa bra till hen som inte har behov av att resa varje dag.”

När det går att (också) sätta in han eller hon i en sådan mening får hen godkännas. Men annars kan jag hålla med om att den är naturligare här, och att vi riskerar att förlora det opersonliga och smidiga den i dessa fall om vi inte använder det.

Ola Karlsson, Språkrådet