Nytt poddavsnitt om svordomar, skällsord och andra laddade ord

N-ordet är fulast i svenskan. Det visar en undersökning utförd av Novus på uppdrag av Språktidningen. Men långt ifrån alla tycker att n-ordet är värst. Attityderna till olika svordomar och skällsord kan bland annat kopplas till ålder, kön och politisk hemvist.

Text:

Bild: Anders Svensson

Svenskans fulaste ord är så laddat att många inte ens vill uttala det – en utveckling som har gått ganska snabbt. Debatten om det så kallade n-ordet är inlånad från USA. Men i amerikansk engelska är inte ordet alltid tabu. Det används ofta och mycket – men det är långt ifrån alla som kan använda det utan att riskera kritik.

Språktidningen har i samarbete med Novus undersökt vilka ord som svenskarna tycker är värst att använda. Det är inte svordomar som betraktas som fulast. I stället är det vissa typer av skällsord som flest reagerar på. Men det finns också stora skillnader mellan olika grupper. Ord som n-ordet och svenne är något av vattendelare mellan generationer och mellan politisk hemvist. Andra ord uppfattas i stor utsträckning på olika sätt av män och kvinnor.

I det här avsnittet av Språktidningens podd samtalar Kristy Beers Fägersten, professor i engelska vid Södertörns högskola, och Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen, om undersökningen och om attityder till svordomar och skällsord.

Du hittar Språktidningens podd hos Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, Podme, Soundcloud, Tunein och Youtube.

Om du vill stödja Språktidningens podd ekonomiskt kan du skicka ett bidrag genom Swish till 123 110 0726.