Ordlekar för alla

Text: Jesper Almén

I Sverige säljs under december sällskapsspel för cirka 150 miljoner kronor. Varje år lanseras också minst ett femtiotal nya spel som ska försöka tränga sig in i butikshyllorna bredvid klassiker som Monopol, Kinaschack och Trivial pursuit. Om de senaste årens vurm för app-spel som Wordfeud har inspirerat de traditionella sällskapsspelstillverkarna ska kanske låtas vara osagt, men antalet spel som anknyter till ord eller språk har helt klart ökat.

Spelen med språktema kan delas in i två kategorier, dels de som utgår från bokstäver och taktiska kombinationer av dem, dels sällskapsspel som testar allmänbildning, ordförståelse och fantasi. I den första kategorin finner vi spel som Alfapet och Scrabble. Till den senare räknas klassiker som Rappakalja, Tabu och Alias.

En representant för den första kategorin, och dessutom en riktigt trevlig nyhet i årets skörd, är Word winder (Peliko), som går ut på att skapa ordflätor från kant till kant på spelplanen. Orden får vindla sig hur de vill, bara de sitter ihop och är rättstavade. Genom strategiska placeringar kan man bryta sina motspelares flätor, vilket öppnar upp för en hel del taktiskt tänkande. Eftersom spelplanen dessutom byggs i delar inför varje parti blir bokstavskombinationerna oändliga, så det är ingen risk för upprepning.

Spelföretaget alga satsar hårt på varumärket Alfapet. Årets nyhet i familjen heter Hitta ordet. På en spelplan med en specifik kategori (till exempel Huvudstäder eller På tv) placerad på en vridbar bricka gäller det att snabbt hitta de ord som efterfrågas. Orden kan stå både fram- och baklänges, upp och ner eller diagonalt. Den spelare som först hittar ordet klämmer på den medföljande gummitutan och markerar ordet. Därefter vrider man på brickan för att få fram nästa ord att leta efter. Hitta ordet är perfekt för hela familjen, då yngre spelare ofta är extra duktiga på att snabbt hitta orden på spelplanen.

I kategorin som mer koncentrerar sig på språkmässig allmänbildning och lek hittar vi Tribond (Peliko). Det gavs ut första gången på 1990-talet, men lanserades häromåret i ny klädedräkt. Grundidén är fortfarande densamma. Här ska spelarna hitta gemensamma nämnare i tre ord, lite som gåtorna i Fångarna på fortet. Olika kortkategorier skapar variation, men lagspel är att föredra om man verkligen vill uppnå en frejdig och uppsluppen stämning runt bordet. Här är betoningen mer på sällskap än skicklighet, och svårighetsgraden på frågorna gjorde att åsikterna om spelets briljans gick vitt isär hos testpanelen. Brasklapp härmed utfärdad.  

Ordförklaringsspelet alias finns i både barn- och familjevariant men Högskolealias (Tactic) vänder sig helt uppen­bart till vuxna. Precis som i originalet gäller det att på tid förklara ord med synonymer. Med 600 ord tagna från de senaste årens högskoleprov sätts även den mest talföre på pottkanten. Försök bara att snabbt med synonymer och liknelser förklara ord som biotop, kongruens eller grassera!

Lexico (tactic) är ett ganska simpelt glosläxespel med 9 000 engelsk–svenska ord i fem olika kategorier. De tre svårighetsgraderna gör att varje spelare kan delta på sin egen nivå. Undervisningsambitionen är lovvärd men någon direkt spänning infinner sig aldrig.

Den absoluta favoriten bland spelen blir i stället Boggle flash (Matell), en rejält upphottad variant av det gamla bokstavsspelet Boggle. Där det förut rullades bokstavstärningar för att försöka skapa ord, har spelarna nu till sitt förfogande fem små digitala displayer som slumpar fram bokstäverna. Nu gäller det att på tid, genom att ställa displayerna intill varandra, skapa så många olika ord som möjligt på tre till fem bokstäver. Och det krävs ingen bläddring i Svenska Akademiens ordlista. Med hjälp av en inbyggd ordlista avgör spelet självt om orden godkänns. Imponerande! Eftersom förpackningen är liten och lätt att ta med lämpar sig Boggle flash dessutom utmärkt som tidsfördriv på tåg- eller flygresor.