Marmelad

Text: Bo Bergman

Ursprunget till  ordet marmelad har lockat till gissningar. En spridd förklaringssägen är den om den sjuka Maria Stuart. Det berättades gärna förr att marmelad är en förvrängning av de franska orden Marie (est) malade, alltså  'Marie (är) sjuk'. Maria Stuarts kock ska ha mumlat dessa ord, då han lagade till något sött som hans matmor gillade och skulle kunna få i sig.

Nyligen fick jag veta att en liknande variant fortfarande cirkulerar. Ordets etymologi skulle vara det franska mer malade. Dessa ord påstås vara "ett gammalt uttryck för sjösjuka, som lindrades med en citruskompott, citron och/eller apelsin, som så småningom kom att bli marmelad". Sjösjuka heter på franska mal de mer, medan mer malade betyder 'sjukt hav'.

I själva verket är marmelad ett portugisiskt ord, en avledning till marmelo, 'kvitten(äpple)', som går tillbaka på grekiskans melímelon, 'kvitten'; méli betyder 'honung' och mélon 'äpple'.

Marmelad kan numera inte tillverkas av till exempel aprikoser, kvitten eller plommon, utan marmelad är enligt EU:s sylt- och marmeladdirektiv "en blandning som fått en lämplig geléartad konsistens och som består av vatten, olika former av socker och en eller flera av följande produkter som framställts av citrusfrukter: fruktkött, puré, juice, vattenextrakt och skal". Allt övrigt är sylt, gelé eller mos, åtminstone i kommersiella sammanhang.