Foppatoffeln – ännu inte vintage

Text: Birgitta Lindgren

Klimathotet, för att inte säga klimatångesten, har dominerat år 2007. Ett tecken på det är att ordet klimat blivit mer än dubbelt så vanligt i medierna jämfört med föregående år. Det gäller även koldioxid. Man vädjar till det personliga ansvaret och vill att vi ska bli koldioxidbantare och klimatneutralisera våra resor genom att betala en kompensation för det koldioxidutsläpp som resorna orsakar – vår tids avlatshandel, säger några.
I den inrikespolitiska de­batten är sysselsättningen fortfarande viktig. Vi har fått  halvtaktsjobb och nyfriskjobb. Ordet jobb verkar snart ha förlorat sin tidigare vardaglighet. En ny sorts arbetsförmedling kallas till exempel nu jobbtorg.

Moderaterna anses ha vunnit valet 2006 till följd av att Reinfeldt närmat sig en traditionell socialdemokratisk politik, vilket gett upphov till reinfeldtare om sådan omläggning, ytterligare ett i raden av ord bildade till kända personer.
I 2007 års garderob ser vi inte bara fler och fler vintage­kläder utan även foppta­toffeln – en storsäljare, trots att den har anklagats både för att vara giftig och för att slå ut elektronisk utrustning på sjukhus. Den är ful också, tycker somliga. Det hjälper inte ens att pimpa, alltså lyxa till den med de specialgjorda smycken som finns att köpa. Så har vi de präktiga kulturkoftorna, det vill säga alla de som klädda i handstickade koftor dyrkar kultur.

Nyordslistan

agflation

Definition: stigande priser på livsmedel.
Sett/hört första gången: 2007.
Exempel: Att priserna på livsmedel har stigit snabbt runt om i världen, har gett upphov till att ett nytt begrepp har myntats: Agflation. Begreppet har dykt upp i affärs- och dagspress världen över för att beskriva den utveckling som sker med ökade kostnader för jordbruksråvaror, ett fortsatt högt oljepris och historiskt höga vetepriser.
www.svenskmjolk.se (hämtat okober 2007)
[från engelskans agriculture och inflation; även i danska och norska]

ankarbarn

Definition: barn som skickats iväg ensamt som flykting för att kunna fungera som anledning för vuxna anhöriga att senare söka asyl.
Sett/hört första gången:    1996.
De erfarenheter som delgetts oss visar att det sällan kommer så kallade ankarbarn, det var tidigare en mer vanlig företeelse.
Frykdalsbygden 18.12.2007
[jämför finskans ankkurilapsi; barnet ses som en person som förankrar hela familjen i det nya landet]

barista

Definition: ökad användning: specialist på att tillreda espressodrycker, kaffebartender.
Sett/hört första gången: 1997.
Alltfler nöjer sig inte med kaffe med mjölk, även om mjölken är skummad av en skicklig barista med Espresso Education i sin cv, man vill ha tystnad också, medan man fikar.
Göteborgs Posten 21.5.2007
[av italienska barista ’person i baren’ (som även serverar kaffe); även i danska och norska]

betalvärd

Definition: person som bland annat kontrollerar att resenärer inte smiter undan betalning.
Sett/hört första gången: 2006.
Hundratals konduktörer på lokalbanor, betalvärdar samt biljettkontrollanter förses med portabla kortläsare.
Dagens Nyheter 20.11.2006

blåkort

Definition: tillstånd för person utanför EU att arbeta inom EU-området.
Sett/hört första gången:  2007.
Högutbildade från världen ska ges en snabbfil till jobb i EU och med ett blåkort kunna flytta runt […] Med blåkortet […] sänder vi signalen att välutbildad arbetskraft är välkommen i EU.
Dagens Nyheter 24.10.2007
[jämför engelska blue card; jämför green card i USA; den blå färgen är hämtad från EU-flaggan; även i norska]
 

dampa

Definition: vardagligt: vara bråkig och störande; bli arg,  få utbrott.
Sett/hört första gången: 2005.
– dampad vardagligt: arg, störande. 2004.
Män är en besynnerlig art. Åtminstone min. Ibland har Helggubben ett under av tålamod – ibland börjar han dampa efter några minuter.
Corren.se 30.8.2007
För vi ska inte bara jobba tills lillejulafton, vi ska också släpa hem granhelvetet, slåss med de andra dampade aphannarna på köptemplen (”hey, va fan kompis, den sista jävla platt-tv:n är min, okej, va”).
Helsingborgs Dagblad 17.12.2004
[från damp, en utvecklings­störning som bland annat innebär hyperaktivt beteende]

Foppatoffel

Definition: en sorts plastsko.
Sett/hört första gången:  2005.
Foppatoffeln lanserades […] i USA för fem år sedan under namnet Crocs […] Inte bara skohaveristen Per tycker illa om tofflan.
Sydsvenska Dagbladet 8.9.2007
[efter Peter ”Foppa” Forsberg, som lanserat skon i Skandinavien]
 

förortare

Definition: ökad användning: person som bor i förort, i synnerhet de så kallade miljonförorterna.
Sett/hört första gången:  1967.
Polishögskolan tog fram reklambladen riktade till ”förortare” på tidningen Gringos initiativ […] Polisen behöver fler anställda med erfarenhet av att växa upp i etniskt blandade områden, de behöver inte nödvändigtvis vara invandrare, därför är ”förortare” ett bra ord, säger tidningens chefredaktör Zanyar Adami.
Svenska Dagbladet 13.3.2007

givomat

Definition: kortautomat för välgörenhet.
Sett/hört första gången: 2007.
Världens första Givomat. Nu kan du ge gåvor med kort. Tack vare den nya Givomaten. Först ut är Stockholms Stadsmission som ställer Givomater på Arlanda flygplats.
resenar.bulletin.se (hämtat 20.12.2007)

gående skolbuss

Definition: barn som går till skolan i samlad tropp under ledning av en vuxen; kallas även gåtåg och vandrande skolbuss.
Sett/hört första gången: 2001.
Hur länge ska den ”gående skolbussen” riskera livet? Barnens skolväg går över en smal 1800-talsbro utan trottoarer där de samsas med massor med bilar: Vi fruktar snart en allvarlig olycka, säger föräldrarna. ­
Hallands Nyheter 22.11. 2007

halvtaktsjobb

Definition: en arbetsträningsform där arbetstagaren inte behöver hålla samma arbetstakt som övriga anställda.
Sett/hört första gången:  2006.
Fredrik Reinfeldt […] har samma dag presenterat ett nytt förslag på hur sjukpensionerade ska sysselsättas: ”halvtaktsjobb”. Människor med sjukpension ska kunna få ett heltidsarbete, men arbeta på halvfart. Arbetsgivaren ska betala halva lönen, sjukpension andra halvan.
Dagens Nyheter 2.9.2006

jobbtorg

Definition: ökad användning: en sorts arbetsförmedling; i synnerhet om den typ som infördes januari 2008 i hela landet där Arbetsförmedlingen samverkar med andra, bland annat Försäkringskassan. Sett/hört första gången: 1992.
Ännu återstår mycket innan de cirka fem Jobbtorgen kan börja fungera. […]
Jobbtorgen [vänder sig] bara till socialbidragstagare som är arbetslösa och som där ska mötas av en personlig coach. Inom fem dagar ska de garanteras en individuell plan, ett arbete, utbildning eller annan insats. Svenska Dagbladet 20.9.2007
 

klimathot

Definition: ökad användning: risk för klimatförsämring.
Sett/hört första gången:  1992.
Klimatexperter, politiker och tjänstemän från drygt 130 länder har varit samlade i Valencia i Spanien sedan i måndags för att slipa på formuleringarna till den fjärde, sammanfattande rapporten om klimathotet.
Dagen 17.11.2007
[norska klimahot]

klimatmat

Definition: mat av varor som är skonsamt producerade med tanke på en hotande klimatförsämring.
Sett/hört första gången: 2007.
Nästa steg är nu att köpa mat som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser […]
Det måste vara någon slags symbol som berättar att varan är klimatvänligt producerad, säger hon. Lena Söderberg tror att klimatmat, precis som eko-mat, kan komma att kosta mer än konventionella livsmedel.
Tidningarnas Telegrambyrå 26.6.2007
[danska klimamad, norska klimamat]

klimatneutralisera

Definition: kompensera koldioxidutsläpp (till exempel för en resa) genom att satsa pengar i miljöräddande projekt.
Sett/hört första gången:    2006.
– klimatneutralisering 2006.
Vi får inte ner flygresorna så vi har bestämt att 2008 ska vi klimatneutralisera våra flygresor genom att satsa i olika projekt.
Svenska Dagbladet 3.7.2007
Allt fler företag erbjuder klimatneutralisering […] en granskning […] visar att en stor del av pengarna inte kommer fram.
Dagens Nyheter 10.11.2007
[danska klimaneutralisering]    

klimatsmart

Definition: ökad användning: klok och listig när det gäller att motverka en hotande klimatförsämring.
Sett/hört första gången:  2002.
Som en av tolv familjer i Kalmar skall de under ett års tid försöka lära sig att leva klimatsmartare, alltså finna en livsföring som orsakar mindre utsläpp av klimatgaser.
Sydsvenska Dagbladet 21.11.2007

klimatsäkra

Definition: ökad användning: vidta åtgärder för att göra verksamhet bättre för klimatet.
Sett/hört första gången:  1996.
I går gjorde han en än bredare ansats och tog initiativ till en internationell kommission för att klimatsäkra världens biståndsinsatser. Det är svårt att tänka sig någon så gränsöverskridande fråga som klimathotet.
Borås Tidning 25.9.2007
[norska klimasikkre]

koldioxidbanta

Definition: minska på det personliga koldioxidutsläppet.
Sett/hört första gången:  2006.
– koldioxidbantare 2007.
– koldioxidbantning 2007.
Koldioxidbanta enligt miljö­förvaltningens koncept […] lyder ett exempel från kampanjledaren. Sydsvenska Dagbladet 9.4.2006
Under hela [tv-] serien får tittarna också följa koldioxidbantaren Staffan Lindberg i Uppsala i hans envetna kamp för att minska den personliga koldioxidanvändningen.
Dagens Nyheter 2.5.2007
Rent principiellt är det fel att påstå att koldioxidbekämpning skulle kosta i form av jobb och tillväxt. Dels har koldioxidbantning och tillväxt hittills gått hand i hand.
Fokus 9.9.2007

kristofobi

Definition: irrationell rädsla för eller motvilja mot kristendom.
Sett/hört första gången:  2003.
– kristofobisk  2006.
Det enda fall då jag tycker att man kan tala om kristofobi eller islamofobi är när man skär alla över en kam. När man förnekar möjligheten av demokratiska och humana kristendomstolkningar eller islamtolkningar.
Sydsvenska Dagbladet 7.5.2007
En hemsida, knuten till Frälsningsarmén, uppmanar till protest mot hotellkedjan Scandics beslut att rensa biblar från sina hotellrum. Sverige håller på att bli ett ”kristofobiskt” land, säger Emanuel Karlsten, initiativtagare till protesten.
Sydsvenska Dagbladet 7.4.2007
[danska och norska kristofobi]

kub-test

Definition: ett fosterdiagnostikprov.
Sett/hört första gången:  2007.
Sjukvården har på en del håll i landet börjat använda sig av nya typer av fosterdiagnostik. Som Kub-test. Testet [...] är en kombination av en nackuppklarningsmätning på fostret och ett blodprov som tas på mamman. Göteborgs-Posten 20.12.2007
[bildat av: kombinerat ultraljud och biokemisk screening]  

kulturkofta

Definition: ökad användning, skämtsamt: kulturellt engagerad person.
Sett/hört första gången:  1999.
På senare tid har begreppet ”kulturkofta” fått förnyad spridning. Det är ett bra ord, med infama associationer till allmän myshumanism och icke förpliktad välvilja. Kulturkoftorna tycker att konst är bra. De […] tycker att kultur i största allmänhet gör människor till goda människor och skriver under protestbrev mot minskade statliga stöd mot vad skit som helst bara det har med kultur att göra.
Dagens Nyheter 21.6.2007
[anspelar på den stereotypa bilden av en kulturkonsument iförd kofta]  

livspussel

Definition: ökad användning: de invecklade problem som livet erbjuder, i synnerhet i vardagslivet; även kallat vardagspussel (se detta).
Sett/hört första gången:  1992
Hon reagerar ibland på att texter om manliga chefer ofta handlar om hur de, förutom att jobba, seglar och springer maratonlopp. Men att kvinnor ofta får frågan om hur de får ihop livspusslet med karriär, barn och familj.
Göteborgsposten 21.11.2007

munhota

Definition: hota muntligen och inte med vapen.
Sett/hört första gången:  2007.
Senare, vid tvåtiden natten till söndag, uppstod bråk på samma krog. En person greps för att ha munhotat ordningsvakterna.
Falu-Kuriren 16.7.2007
[jämför vapenhot]

nixa

Definition: ökad användning: spärra sin telefon mot samtal från försäljare genom att anmäla sig till ett visst register.
Sett/hört första gången:  2001.
Över en miljon svenskar i Nix-registret skrämmer honom inte, men han ser en risk med att allt fler väljer att ”nixa sig”.
Sydsvenska Dagbladet 8.1.2007
[till Nix-Telefon, den organisation som håller i detta register]

nyfriskjobb

Definition: anställning för långtidssjukskrivna som subventioneras av staten; infördes januari 2008.
Samtidigt är det viktigt att arbetsgivare får den ekonomiska möjligheten till att anställa personer som tidigare varit långtidssjukskrivna. Därför inför regeringen även nyfriskjobb, som ger arbetsgivarna möjlighet att behålla en summa som motsvarar dubbla arbetsgivaravgiften.
Kvällsposten 19.10.2007

nyhetsbok

Definition: bok som behandlar en alldeles färsk, medialt uppmärksammad händelse.
Sett/hört första gången:  2006.
Först. Det är det man måste vara med de allt vanligare nyhetsböckerna. Och Forum är raketsnabbt med översättningen och utgåvan av Flickan i källaren. Borlänge Tidning 27.1.2007
[kallas på engelska instant book]

näthat

Definition: hat som uttrycks mot någon på internet, till exempel i form av kommentarer på någons blogg.
Sett/hört första gången:  2007.
Ebba von Sydow har under flera år utsatts för näthat, men nu i veckan nådde kränkningarna och hoten en ny nivå.
Expressen 26.5.2007

passivhus

Definition: hus som värms upp passivt genom värme från personer som vistas i huset, elektriska apparater med mera och inte genom aktivt tillförd värme.
Sett/hört första gången:  2003.
Nu finns det hus som inte har några värmekostnader alls – passivhus. De värms upp av människor, lampor och kökets hushållsapparater […] Det finns ingen spillvärme och inga element.
Sydsvenska Dagbladet 10.7.2007
[även i danska och norska]  

pimpa

Definition: vardagligt: göra lyxigare.
Sett/hört första gången:  2003.
Jag hoppas folk blir glada om de väntar på bussen och ser att de ska åka med min buss, säger Mikael Ohlsson, vinnare i Skånetrafikens tävling Pimpa bussen. Sydsvenska Dagbladet 13.9.2007
[av engelska pimp bildat till substantivet pimp, ’hallick’; anknyter till föreställningen om hallickars förkärlek för lyx och prål; danska, norska pimpe]

rallylydnad

Definition: hundsport där hunden skall klara hindren på en bana på kommando från sin husse eller matte.
Sett/hört första gången:  2006.
Visst kan gamla hundar lära sig sitta. Det bevisade Tracy, tolvårig siberian husky, som uppvisningstävlade i rallylydnad vid Stockholm International Dog Show på lördagen.
Dagens Nyheter 8.4.2007

reinfeldtare

Definition: omläggning av ett partis politik som gör att det närmar sig motståndarnas politik.
Sett/hört första gången:  2005.
Just nu tyder det mesta på att socialdemokraterna under Mona Sahlin kommer att försöka dra sig mot mitten för att göra en ”omvänd reinfeldtare”.
Kvällsposten 26.2.2007
[efter Fredrik Reinfeldt, som anses ha lagt om sitt partis politik på det sättet]

skajpa

Definition: ringa via internetuppkoppling med programmet Skype.
Sett/hört första gången:  2006.
– skypa 2003.
Exempelvis ska man kunna ”skajpa” med mobilen […] ”136 miljoner Skypeanvändare kan lämna datorn”, säger Niklas Zennström, vd för Skype.
Dagens Industri 17.11.2007
[efter uttalet /skajpa/ för skypa]  
Sedan skypade jag med mamma som ville ha hjälp med sitt kryss. Privat blogg april 2007
[till Skype]  

spelnykter

Definition: som blivit fri från spelberoende.
Sett/hört första gången:  2007.
Idag letar han efter nytt jobb efter att ha varit spelnykter i mer än två år.
Gotlands Allehanda 12.1.2007

styrdans

Definition: ökad användning: dans där de dansande håller i varandra och en styr.
Sett/hört första gången:  1993.
Åker du på en dansvecka i Sunne är det knappt nån av utländsk härkomst som snurrar runt i en bugg eller drar fötterna efter sig i en styrdans.
Göteborgs-Posten 27.2.2007

tidningsmobil

Definition: mobiltelefon anpassad för material från en tidnings webbplats.
Sett/hört första gången:  2007.
DN-mobilen är världens första tidningsmobil […] På mobilens display finns en DN-knapp. Ett tryck på den och du surfar gratis.
Dagens Nyheter 12.12.2007  

transfett

Definition: ökad användning: (egentligen transfettsyra) fettsyra som bildas när vegetabiliska oljor härdas.
Sett/hört första gången:  1994.
Se upp för transfetter som visat sig vara farliga för hjärthälsan. Transfetter finns exempelvis i viss friterad mat, många bakverk, mycket av färdigmaten och i snacks. Expressen 14.11.2007
[danska transfed, norska transfett]

tävla ut

Definition: erbjuda som pris.
Sett/hört första gången:  2003.
[vi] har […] ett paket för två personer med matchbiljetter, resa och boende som vi tävlar ut.
Expressen 28.11.2007
[jämför lotta ut]

vardagspussel

Definition: ökad användning: jämför livspussel.
Sett/hört första gången:  1996.
Slopad förmögenhets- och fastighetsskatt är inte heller förslag som bidrar till att barnfamiljer, ensamstående, arbetslösa, sjuka och gamla äntligen får vardagspusslet att gå ihop. Göteborgs-Posten 7.4.2007

wiki

Definition:
1. teknik som gör det möjligt för vem som helst som besöker en webbplats att snabbt ändra och lägga till information där.
2. webbsida som utnyttjar sådan teknik.
Sett/hört första gången:    2001.
Det fria webblexikonet Wikipedia fylls på av användarna […] Målet är att bli världens största uppslagsverk […] susning.nu är en spartansk svensk wiki-webbplats som grundades 2001
Dagens Nyheter 7.10.2005
[via engelska av hawaiianska wiki ’snabb’; även i norska]

wikipedisk

Definition:
1. som avser Wikipedia.
2. tvivelaktig.
Sett/hört första gången:  2007.
Denna blandning av sant, ungefärligt och falskt är som en mild karikatyr av hur historiska personer kan tuggas av tidens tand och wikipediska summeringar.
Dagens Nyheter 10.5.2007
[betydelse 2 anspelar på att Wikipedia inte alltid är pålitligt och anknyter till encyklopedisk]  

vintage

Definition: ökad användning: (av) gammal fin kvalitet (i synnerhet om andrahandskläder)
Du ska vända blicken mot vintagebutikerna. Tror du att second hand är sunkigt? Glöm det […] Du slipper massproducerat mode och hittar garanterat något unikt.
Stockholm City 5.10.2007
[efter motsv. användning i engelska; även i danska och norska]

zorra

Definition: i innebandy: balansera bollen på klubban under vridningar och vändningar med klubban.
Sett/hört första gången:    2005.
Helsingborg hade några enstaka bra chanser men symptomatiskt nog ville ingen boll gå in. Det spelade inte roll om Alexander Nede zorrade sig fram vackert.
Helsingborgs Dagblad 24.11.2007

De ord som tagits med i listan ovan är ett litet urval. Hur många ord som kommer med varje år går inte att fastställa. De som väljs ut behöver inte alltid uppvisa någon hög frekvens. Det vore orimligt att kräva av nya ord. Det årtal som satts ut efter definitionen är årtalet för det tidigaste belägg vi har funnit för ordet.

I arbetet med ordlistan har Språkrådet som vanligt haft nytta av Språkdatas databas Språkbanken, liksom av pressdatabaserna Presstext och Medie­arkivet för kontroll av ordens ålder och frekvens.

Liksom förra året har vi haft hjälp av våra frivilliga excerpister, som systematiskt letat efter nya ord och bidragit med de flesta orden i listan. Vi tackar Rolf Bååth, Ingrid Frey, Kristina Gareby Hjerpe, Karin Nilsson-Eklöf, Margareta Nissby, Björn Thunström och Erika Winther. Särskilt tack till Christer Magnusson, som hjälpt till inte bara med excerpering utan även med registrering av orden.

Besökare på Språkrådets webbplats har också bidragit genom att skicka in iakttagelser om nya ord och även ord som man själv har hittat på. Vi publicerar de flesta löpande i var sin lista på vår webbplats www.språkrådet.se.