Vägvisare till lättläst text
Skriv lättläst av Moa Candil och Bengt Fredrikson (LL-förlaget)
Bild: Pixabay
Undvik andra skiljetecken än punkt och frågetecken. Använd gärna du-tilltal. Välj vanliga ord. Och berätta i stället för att förklara. Det är några av råden i Skriv lättläst, en handbok för skribenter som har en publik där många kämpar med språket.
Enligt en undersökning från 2013 har fyra av tio svenskar svårt att ta till sig innehållet i en vanlig dagstidning. Behovet av lättlästa texter är alltså stort. Samtidigt är anpassning av språket en utmaning för skribenter som inte är vana vid att tänka på läsarens behov.
Att skriva lättläst handlar inte bara om språket. Även formen och innehållet bör anpassas för att underlätta för läsaren. Faktaspäckade passager kan till exempel med fördel göras om till punktlistor.
Skriv lättläst innehåller matnyttiga råd för alla typer av skribenter. Många av tipsen är dessutom klassiska journalistknep som är användbara oavsett publik – som att inte strössla med kommatecken eller att rata vaga ord som man och en för att i stället berätta vem det är som agerar.
Anders Svensson är chefredaktör på Språktidningen.