Guide till medvetna val i språket

Inkluderande språk – att välja sina ord av Lena Lind Palicki (Natur & kultur)

Text:

Bild: Istockphoto

Ganska ofta funderar jag på vilka ord jag kan använda och hur jag ska uttrycka mig så att jag inte diskriminerar, utesluter eller sårar någon. Det händer också att jag är rädd för att använda ”fel” ord och därmed visa att jag inte hänger med. Lena Lind Palicki, som sedan augusti förra året är chef på Språkrådet, beskriver och diskuterar i Inkluderande språk frågor som vad ett inkluderande språk är, hur språk och samhälle hänger samman, vem som bestämmer vad det ska heta, språkskamning och tolerans. I bokens sista kapitel ges rekommendationer. Det går inte att lista vad som är rätt och fel, utan målet är att vi ska kunna göra medvetna val.

Det finns variation i alla levande språk, och som Lena Lind Palicki betonar måste språk alltid förstås i sin kontext. Samhällelig förändring leder till att normerna förändras, vilket också kan innebära språklig förändring. Frågan är i hur hög grad vi kan styra språkutveckling. Lena Lind Palicki ger flera ­exem­pel på arbete med språkförändring, bland annat en informativ historiebeskrivning av den långdragna och komplicerade etableringen av hen i offentlig svenska.

”Det mest inkluderande av allt är att skriva så att mottagaren förstår”

Inkluderande språk – att välja sina ord av Lena Lind Palicki (Natur & kultur)

Lena Lind Palicki framhåller att det mest inkluderande av allt är att skriva så att mottagaren förstår: ”Ett inkluderande språk måste vara begripligt, därför att i obegripligheten bor den största risken för exkludering. Ett krångligt språk är inte inkluderande.” I den här boken lyckas hon själv bra med att skriva begripligt och tydligt. Begrepp ges fylliga och klargörande defi­nitioner och förklaringar, till exempel normkritik, korpusplanering, konnotation, extension och intersektionalitet.

Intressant är att Lena Lind ­Palicki genomgående skriver dom i ­stället för de och dem. Hon har tidigare sagt att det är i sina egna texter hon använder dom och att hon inte gör det som representant för Språkrådet som fortfarande rekommenderar de och dem i skriven standardsvenska. Jag är lite förvånad över att det inte störde min läsning av boken, eftersom jag inte är en av dem som förespråkar dom i den här typen av text.

Jag kan varmt rekommendera Inkluderande språk till alla som ­arbetar med språk eller vill sträva efter ett inkluderande, neutralt och respektfullt språk. Lena Lind Palicki lyckas med att ”förmedla hur vi kan tänka och resonera i frågor som rör ordval och språkbruk för att språket ska bli tillgängligt, funktionellt och begripligt för så många som möjligt, utan att vara diskriminerande”.

Eva Sundgren är professor emeritus i svenska vid Mälardalens universitet.