Nyord har alltid en smak av samtiden

Coronaorden har försvunnit från nyordslistorna. Ändå har nyorden inte gått från depp till pepp när samhällsutvecklingen fortsätter att prägla språket.

Postcovid, vaccinpass, tvåmetersregeln och självkarantän. Coronaanpassa, lockdown, superspridare och klustersmitta. Två år i följd präglades nyordslistorna av coronapandemin. Och många reagerade. Sällan har så många tolkat nyorden som en diagnos på samhällets förvandling till en dystopi.
Viruset är inte borta. Men i dag har majoriteten av coronaorden fallit i glömska. Domedagsskrolla, social distansering och hobby­epidemiolog var helt enkelt ett slags lackmuspapper på samtiden. När regler och restriktioner slopades återgick tillvaron till en vardag där coronaorden plötsligt spelat ut sin roll.

Men alla som hoppades på nyordslistor som skulle gå från depp till pepp riskerar nog ändå att bli besvikna. Ryssland invaderade Ukraina, inflationen skenade, våldsvågen skakade Sverige, mobbningskulturen i sociala medier vägrade avta, korankrisen blev en följetong i medierna och klimatlarmen ville inte tystna. Allt detta färgade vardagen och samhällsdebatten – och därmed också språket.
I Språktidningens och Språkrådets nyordslista för 2023 finns 34 nykomlingar i svenskan. Ett lackmustest på listan slutar nog för åtskilliga i en smak av illröd samtidssurhet. Det senaste året har kanske inte varit en dystopi – men väl ännu en illustration av att språket alltid utvecklas i takt med samhället.
Det finns ändå ljuspunkter. 2023 var året när generativ AI slog igenom på allvar. Med tekniken kommer en rad farhågor och mängder av etiska problem. Men på sikt bidrar den förhoppningsvis till att neutralisera lackmuspapprets illröda samtidssur­het. Precis som vanligt är nyords­listan också rik på ­fyndiga ordbildningar, träffsäkra benämningar och lexikalisk lekfullhet.

Ett av dom första talesätten jag lärde mig när jag bodde på Island var att den som var missnöjd med vädret bara behövde vänta fem minuter så skulle det komma ett nytt. Det finns något för­tröstansfullt i det. På årets nyordslista finns sannolikt både en hel del dag­sländor och gott om ord som kommer att etablera sig i svenskan. Vad som är vad får framtiden utvisa. Det enda vi vet är att det alltid ­kommer något nytt.
Trevlig läsning och gott nytt språkår!

Anders Svensson är chefredaktör på Språktidningen.

Av:

Bild: Kajsa Göransson