Språket ska inte stå i vägen

Text:

Bild: Martin Stenmark

Det sägs ibland att det inte finns något bra ord för kvinnans könsorgan. Ändå har Karin Milles, professor i svenska vid Södertörns högskola, samlat in ett par hundra ord.

– Det här är känsligt att prata om och då behöver vi omskrivningar. Om det känns olämpligt att säga fitta säger man kanske där nere, underlivet eller något puttinuttigt, förklarar hon.

I den nyutkomna antologin Fittskrift berättar Karin Milles om ansträngningarna att hitta ett neutralt ord. Genom åren har bland annat snäppa och smula lanserats genom tävlingar och omröstningar. Men de har inte etablerat sig. Andra förslag har snabbt blivit laddade.

– De kan lanseras som neutrala ord men eftersom det här är knepigt blir de snart tabu.

Snippa är ett undantag. Under 2002 började Anna Kosztovics, som länge har varit engagerad i RFSU, använda just det ordet om flickors kön när hon mötte personal på förskolor. Och det fick genomslag. Karin Milles tror att det beror på att snippa uppfattades som en motsvarighet till snopp.

– Det blev som ett ordpar där man förstår att snopp är det maskulina och snippa det feminina. Snippa har samma konsonanter som snopp, men har vokaler som låter feminina eftersom ordet följer samma mönster som kvinna och flicka.

Snippa är för många ett vardagligt sätt att tala om kvinnans kön. Samtidigt har inte minst RFSU försökt ladda om fitta – som länge har kunnat användas som ett skällsord. I synnerhet inom feministiska kretsar har fitta blivit en symbol för kraft och erotik.

– Sammanhanget avgör vilken laddning ordet får. Men det är jättebra att ha ord som ingen kan uppröras över. Om man behöver prata om något känsligt så ska inte språket stå i vägen.