April, april din dumma – åsna
Seden att skoja med varandra den första april är både utbredd och urgammal. Redan de gamla romarna lär ha skämtat aprilo, och sanno- likt är seden ännu äldre. I Sverige har vi aprilskämtat åtminstone sedan mitten av 1600-talet.
Aprilskämten bygger inte sällan på en lek med ord, som när någon uppmanas hämta synvinkeln i verktygslådan eller i nyheter som att järnek rostar. Lek med namn är också populärt. The Saturday review publicerade 1956 en artikel om upphovsmannen bakom punkten och kommatecknet. Han hette Kohmar Pehriad och levde på 500-talet f.Kr.
Med anledning av rådande Melodifestivalyra aprilskämtade Sydsvenskan förra året om att Malmö skulle fira lite extra genom att byta namn på flera stadsdelar, till exempel Lorensborg till Loreensborg, Caroli City till Carola City och Herrgården till Herreysgården.
Att försöka lura i väg folk på bluffevenemang är ett populärt grepp. Det gjorde man i det första kända aprilskämtet i en tidning år 1864. I The evening standard tipsades läsarna om en stor åsnevisning. Besökare köade förgäves vid utställningshallen. När de stirrat frågande på varandra tillräckligt länge insåg de att de själva var åsnorna.