”Jag trodde att Valium var en ordklass”
Bild: Eli Benveniste
Grammatik får många att rygga tillbaka. För att inte tala om läkemedel. Men Ordapoteket har ofta motsatt effekt. Den danska poeten och allkonstnären Morten Søndergaards bastardverk, som förlaget kallar det, kommer nu i svensk översättning av Jonas Rasmussen.
Ordapoteket består av tio medicinaskar, och en ask behandlar en ordklass. Varje ask innehåller en bipacksedel där man kan läsa om ordklassens verkan och användning. Så här kan det låta:
”Prepositioner® är språkets ögon. De är närmast osynliga, men de ser allt. Var därför vaksam vid användning av Prepositioner®. Innerst inne vill de dig väl, men de är lättdistraherade och kan råka vända uppochned på allting.”
– Ordapoteket är mitt livs äventyr. Jag har alltid vetat att jag skulle göra det här, berättar Morten Søndergaard.
Verket stammar ur ett missförstånd i barndomen. Hans far var professor i språkvetenskap.
– Men han åt också många piller; många namn på mediciner surrade i luften. Och jag trodde det var ordklasser, som Valium till exempel …
Användningsområdet för Ordapoteket har visat sig vara stort: allt från skolundervisning till utställningar på gallerier och museer.
– Ju mer fysiskt något är, desto bättre förstår man det. Och det får människor att öppna sig. Språk är ofta det första man talar om när man träffar främlingar, som vädret ungefär. Det är en kommunikationens metanivå.
Vilken ordklass är då hans egen favorit?
– Helt klart adverben. De är problembarnen som inte passar in i någon annan ordklass.
Cecilia Christner Riad är redaktör på Språktidningen.