Virus får namn efter grekiska bokstäver

Text:

Bild: Pexels

Nu är det slutpratat om brittisk variant, sydafrikansk variant och indisk variant. Världshälsoorganisationen, WHO, presenterar i stället en rad nya beteckningar för de olika varianterna av coronaviruset. Namnen är baserade på grekiska bokstäver. Exempelvis ska varianten från Storbritannien få namnet Alpha, medan varianter från Sydafrika, Brasilien och Indien ska få namnen Beta, Gamma, Delta respektive Kappa.

Anledningen till att WHO har tagit fram nya namn är att länderna inte ska brännmärkas för att de rapporterar om virusmutationer. Men man vill också att det ska gå att diskutera varianterna utan att behöva använda de vetenskapliga namnen, som B.1.1.7 och B.1.351 …

I maj protesterade den indiska regeringen mot beteckningen indisk variant på de två subvarianter som man påträffat i landet. ”Ingen nation ska stigmatiseras för att den upptäcker och rapporterar virusvarianter”, twittrade Maria Van Kerkhove, epidemiolog vid WHO.

Maria