Pressmeddelande: Verklighetens folk firar 30 år i politiken

Text:

För 30 år sedan började Ny demokratis turbulenta resa in i riksdagen. Grundaren Ian Wachtmeister beskrev under 1991 års valrörelse de övriga partierna som järnrumpor och broilers. Själv ansåg han sig representera ”verklighetens folk”. Senare skulle Kristdemokraterna börja använda samma slagord.

– ”Verklighetens folk” är ett av de mest framgångsrika slagorden i den politiska debatten i Sverige. Det utmålar motståndare som världsfrånvända samtidigt som det ställer stora krav på den som använder det. Den som talar om ”verklighetens folk” utger sig för att företräda vanliga människor. Därför är det särskilt intressant att det myntades av greven och industrimagnaten Ian Wachtmeister, säger Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen.

På Ny demokratis första partistämma i Stockholm 1991 visade Ian Wachtmeister en organisationsskiss. I toppen fanns partistyrelsen och partistämman. I botten fanns ”verklighetens folk”. Ian Wachtmeister vände uppochner på skissen. I Ny demokrati skulle det vara vanliga människor med sunt förnuft som styrde.

När Ny demokrati åkte ur riksdagen föll slagordet i glömska. Det fick nytt liv i debatten 2009 när Göran Hägglund i sitt tal i Almedalen beskrev Kristdemokraterna som ”verklighetens folk”. Debatten blev intensiv – och trots att Göran Hägglund förväntat sig mothugg blev han förvånad över tonläget. Han kände heller inte till att slagordet hade använts av Ny demokrati.

– Avsikten med ”verklighetens folk” var att skilja det lite grann från begreppet ”vanligt folk”, som ju är en ganska vanlig retorisk figur för att visa att man är en del av en större stämning. Jag hade kunnat tala om ”vanligt folk” eller om ”som folk är mest”, men ”verklighetens folk” har något slags rustik aura som sätter sig i folks sinnen, säger Göran Hägglund till Språktidningen.

Bert Karlsson grundade Ny demokrati tillsammans med Ian Wachtmeister. ”Verklighetens folk” används alltjämt i debatten. I dag tycker han att slagordet har tappat kraft. Men om det var någon som då kunde utge sig för att företräda ”verklighetens folk” var det just Göran Hägglund.

– Det är mer en klyscha nu för tiden. Men Göran var nog den partiledare som då var närmast vanligt folk, säger Bert Karlsson till Språktidningen.

I Språktidningen 4/2021, som utkommer den 28 april, berättar Anders Svensson om hur ”verklighetens folk” myntades, bytte parti och etablerades i samhällsdebatten.

Här kan du läsa artikeln om verklighetens folk.

Du kan lyssna på en inläsning av artikeln om verklighetens folk på Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, Acast, Soundcloud och Youtube.

Kontaktperson:

Anders Svensson

chefredaktör för Språktidningen

0768-68 58 24

anders@spraktidningen.se

Prenumerera! Pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor.