Stilsäker, tvärsäker pristagare

Text:

I våras firade Andres Lokko 30 år som skribent. Nu får Svenska Dagbladets kritiker och krönikör priset Årets stilist av tidningen Journalisten. I juryns motivering beskrivs han som ”poporakel, trendsatiriker, reporter och ärrad existentiell sökare” som aldrig glömmer plikten ”att också överraska sig själv”.

– Jag blev särskilt glad över att juryn kunde skönja en utveckling i mitt skrivande – även om den kanske inte är stilistiskt betingad genom formuleringskonst, dräpande meningar eller rolighet, utan snarare en framåtrörelse som tänkande människa.

Andres Lokko skriver ofta och mycket. Han har därför inte tid att unna sig lyxen att ha skrivkramp. Med åren har han hittat knep för att komma igång med en text.

– Jag vankar omkring som professor Balthazar tills jag har en tes, teori eller tanke om det jag ska skriva om som jag tycker är värd att dela med mig av. Ibland tar det 20 minuter och ibland tar det 20 timmar.

Ett stilistiskt drag som kännetecknar många av Andres Lokkos texter är tvärsäkerheten. Det finns något i tonen som skapar känslan av att det är en auktoritet som skriver. Det är ett grepp som han medvetet leker med.

– När jag var 23 år var jag – på gott och ont – tvärsäker på riktigt. I dag använder jag tvärsäkerhet med en stor dos självironi. Det är kul att ta på sig skygglappar i stället för att flacka med blicken och tvivla, även om det kanske inte känns så modernt. Jan Guillou har gjort det i 50 år och det har ofta misstagits för pösighet och självgodhet, men jag ser humorn i att vara så överdrivet tvärsäker.