Vi tittar närmare på fyra nya ord

Text:

1) gal–tan-skala

Gal–tan-skalan är ett sätt att analysera partiers ideologi

Ibland talas det om att uppdelningen mellan höger och vänster i politiken är föråldrad. De senaste åren har gal–tan-skalan börjat användas allt mer. Här står gal för ’grön, alternativ samt libertariansk’ och tan står för ’traditionell, auktoritär samt nationalistisk’. Men Göran Greider skriver i ETC att han tycker att gal–tan-skalan skymmer politiska konfliktlinjer: ”Gal–tan-skalan har naturligtvis sina poänger (det går aldrig att fånga all politik i en dimension) men den är samtidigt så i grunden losskopplad från nästan alla socioekonomiska realiteter att den ofta bidrar mer till att öka den allmänna politiska omedvetenheten.”

2) VAR

VAR är ett system för videogranskning i fotboll.

När Sverige tilldömdes en straff i VM-premiären mot Sydkorea var det efter en bedömning med hjälp av VAR. För att inte domaren ska missa några avgörande situationer finns inom fotboll nu ett system med videodomare. De granskar händelser och vägleder domaren på planen. VAR är en bokstavsförkortning bildad till engelskans video assistant referee, ’assisterande videodomare’. Så här skildrar Expressen straffsituationen: ”Victor Claesson var först in i en situation i straffområdet, och fälldes av Min-Woo Kim. Ingen signal från domaren Joel Aguilar – förrän 20 sekunder senare. Då ville mannen med visslan nämligen kolla på situationen igen med hjälp av den nya videotekniken VAR. Hela Sverige höll andan.”

Hund är det vanligaste stöddjuret, men andra tamdjur som katt,­ kanin,­ råtta och iller förekommer. Bild: Istockphoto.

3) stöddjur

Stöddjur hjälper till eller lugnar i utsatta situationer.

I USA har det länge funnits ett system som gör det möjligt att använda sig av stöddjur. På engelska kallas det support animal. Det rör sig om djur som på något sätt hjälper ägaren i vardagen. Det betyder att de till exempel kan tas med i kabinen på flygresor. Aftonbladet berättar att flera flygbolag vill skärpa reglerna för vilka djur som kan få resa ihop med övriga passagerare: ”Det senaste uppmärksammade fallet med ett så kallat emotionellt stöddjur var på flygplatsen Newark i New Jersey förra veckan. Då nekades påfågeln Dexter en plats på en flight till Los Angeles av United Airlines, som menade att fågeln inte mötte kraven för ett godkänt stöddjur. Bland annat var Dexter för stor och tung.”

4) massklandra

Medier kan massklandras för oetiska publiceringar.

De flesta stora svenska medier publicerar telegram från nyhetsbyrån TT på nätet. Eftersom publiceringen sker automatiskt har dessa mediers ansvariga utgivare ingen möjlighet att kontrollera vad som skrivs i förväg. Trots detta är de rättsligt ansvariga för allt material. På sistone har svenska medier massklandrats för oetiska publiceringar. Resumé rapporterar att en rad medier på ett bräde har fällts för en och samma artikel: ”Nu massklandras återigen tidningar på grund av ett TT-telegram, och den här gången fälls 30 tidningar i PON [Pressens opinionsnämnd].”