De använder solen för att tala om tid

Text:

Om du frågar talare av nheengatu vad klockan är, får du inte något muntligt svar – i språket finns inga ord för klockslag. Men det betyder inte att de har svårt att diskutera tidsförhållanden. När talare av nheengatu refererar till olika tider på dygnet, pekar och gestikulerar de mot himlen, och visar var solen då skulle befinna sig.

Nheengatu talas av uppskattningsvis 20 000 personer bosatta längs Amazonfloden i Brasilien, Colombia och Venezuela. Språket ingår i familjen tupí-guaraní-språk där just tupí och guaraní är de mest kända.

Nheengatu-talare kan uttrycka olika tider på dygnet med stor precision, konstaterar forskare vid Max Planck-institutet för psykolingvistik i Nederländerna. Modersmålstalare har inga problem att uttrycka eller förstå visuella tecken som motsvarar till exempel klockan 8–12 eller klockan 21.00.