Naturligt för upp att vara uppåt

Text:

Finns det ett skäl till att tonen stiger i engelskans up, men faller i down? Det anser amerikanska forskare i kognition och psykologi, efter att ha studerat nio ordpar. Orden de har undersökt är motsatser som fast–slow, ’snabb–långsam’.

När det verkar finnas en koppling mellan ord och betydelse som inte verkar godtycklig, talas det om ikonicitet. Dit kan ljudhärmande ord räknas; verbet morra påminner till exempel om hur det låter när ett djur morrar.

I studien fick testpersonerna hitta på egna ord med samma betydelse som ordparen. Ersättarna för fast uttalades med ett kort vokalljud och stigande ton, till skillnad från ersättarna för slow, vars vokalljud drogs ut och som försågs med fallande ton. De som sedan fick höra dessa nya ord var betydligt bättre än slumpen på att förstå vad de betydde.