Få i gång skrivvanan (Utan att bli tokig)

Text: Oskar Henrikson

I kultfilmen The Shining­ från 1980 åker Jack Torrance, spelad av Jack Nicholson, till ett stort och öde hotell med sin familj för att få lite skrivro. Han blir galen. Många som försökt få in vanan att skriva kan nog känna igen sig, även om det ser lite annorlunda ut i dag. Den blanka skärmen har ersatt skrivmaskinen och de lockande sociala medierna har tillkommit. Men de fruktlösa försöken att skriva den första meningen är desamma. Jack gjorde en del saker som underlättade­ skrivandet och en del som drastiskt försvårade det.

Här kommer åtta knep för att ta vara på det som funkade för Jack och undvika det som gjorde honom knäpp.

1) Avsätt 66 dagar för att skapa en vana. Hur lång tid tar det att skapa en vana? I ett experiment av psykologiforskaren Phillippa Lally tog det mellan 18 och 256 dagar att skapa en vana, med ett snitt på 66 dagar. Du behöver inte åka 66 dagar till det stora och ödsliga Overlook hotel, som Jack tog in på, däremot kan det vara bra att inse att det kan ta lite tid innan du har fått i gång skrivvanan.

2) Gör skrivvanan liten. Känns 66 dagar för mycket? Skulle det vara skönt om du kom i gång på 18 dagar? Det som avgjorde om det blev få eller många dagar i Phillippa Lallys experiment var en sak: svårighetsgraden. De som ville få in vanan att dricka ett glas vatten klarade sitt vaneskapande på 18 dagar medan de som gav sig på att göra 50 situps dagligen hamnade på närmare 256 dagar. Så gör skrivvanan liten! Det kan handla om en mening dagligen. Jack skrev en enkel mening varje gång han satte sig.

3) Fokusera på skrivvanan, inte resultatet. Om du verkligen vill få in en skrivvana måste du förstå att det är det som är målet. Målet är, till att börja med, inte att uppnå ett visst resultat. Sikta hellre på målet ”Jag ska skriva varje dag under de närmaste 18 dagarna” än ”Jag ska skriva nästa stora ungdomsroman i stil med Hungerspelen. Den ska ge mig evig berömmelse”. Genom­ att först få in vanan blir det lättare att sedan fokusera på resultatet. Jack gör detta föredömligt då han i första hand inte bryr sig om vad han skriver utan att han skriver. Han skriver nämligen samma mening om och om igen.

4) Gör vanan rolig. Meningen som Jack skriver så många gånger är All work and no play makes Jack a dull boy. Det kan man ju förstå. Att bara jobba och inte leka gör ingen glad. Finns det något du kan göra för att få skrivandet att bli lite roligare? Kanske är det kul att låta någon läsa din text, att skriva några stycken på skoj eller att föra statistik över hur många tecken du får ner på pappret. Utforska vad du tycker är roligt. En glad och avslappnad hjärna är mer kreativ, och det blir lättare att associera fram fortsättningen på din text.

5) Belöna dig själv. Ibland­ är skrivandet inte roligt. Det är faktiskt riktigt tråkigt. Då kan det vara bra att lägga till egna små belöningar efter att du tagit dig an din uppgift. Kanske kan du bestämma att du får spela lite spel på mobiltelefonen efter att ha skrivit en timme eller logga in på ett socialt nätverk. Belöna dig gärna med en aktivitet som du tycker om och har lätt för att göra. Var försiktig med att belöna dig själv med alkohol eller annat som kan ställa till besvär för dig om du belönar dig för mycket. Jack sätter sig i hotellets bar efter en hård dags arbete och dricker tillsammans med en bartender som han hallucinerar fram. Inte helt sunt.

6) Bestäm var och när du ska skriva. Alla hundratals små och enkla vanor vi gör varje dag har en tydlig startsignal: de sker efter något. Den ryska forskaren Ivan Pavlov visade detta när han kunde få hundar att salivera efter att ha hört en klocka vid matdags. Tro det eller ej, men vi människor kan också utnyttja någon typ av signal för att få oss själva att göra saker. Om du bestämmer var och när du ska skriva, är det lättare att få in vanan. Exempelvis ”Varje dag mellan 10 och 12 ska jag skriva i det stora rummet” eller ”Efter att barnen lagt sig ska jag ägna en kvart åt att skriva ner idéer för mitt skrivande”.

7) Stäng av andra startsignaler. När du har en tid och en plats för ditt skrivande finns det en risk för att andra startsignaler dyker upp. Du är kanske van att spana in ditt sociala nätverk efter en notis i mobilen, prata med din partner när hen kliver in i rummet eller studsa med en röd boll om du ser den ligga på skrivbordet. Stäng av notiserna i mobilen, förklara för din partner att du behöver tiden mellan 10 och 12 för ditt skrivande och ta bort den röda bollen. När Jacks fru Wendy kommer in till honom för att fråga hur det går med skrivandet blir han rasande.

Han tycker att hans koncentration bryts. I stället för att skälla ut henne skulle han kunna berätta för henne att han vill vara ifred mellan 10 och 12.

8) Acceptera tankar och känslor. Det kan vara naturligt att känna sig arg, frustrerad och ledsen när skrivandet inte går som man vill. Det är dock ingen ursäkt för att vara otrevlig. Besvärande tankar kan dyka upp som ”Varför skriver jag bara en endaste mening om och om igen?”, eller så kan störande bilder dyka upp, där till exempel förlaget ger din stora ungdomsroman underkänt. Jack såg bilder av mördade småflickor. Det är normalt att märkliga tankar och ovälkomna känslor dyker upp, och det är lätt hänt att vilja göra sig av med dem. Något som dock kan vara lika svårt som att låta bli att tänka på en god kopp kaffe på morgonen.

Ett tips är att låta bli att bråka med dina inre upplevelser. Undersök om du kan observera dem i stället. Du kan tänka ”Jaha, där tänker jag att jag vill ta upp en yxa och jaga min fru. Det var ju en väldigt knäpp tanke”. Med en mer observerande hållning är det lättare att fokusera på det du kan påverka: dina beteenden. Du behöver inte skälla ut din partner som kommer in för att fråga hur det går. Jack behövde inte ta upp yxan och jaga sin fru och sin son. Han borde inte ha tagit upp yxan och jagat sin fru genom hotellets trädgårdslabyrint. Hans bristande förståelse för hur han borde ha skapat sin skrivarvana straffar sig till slut. Utan en färdigskriven bok men med en väl utvecklad galenskap irrar han bort sig i trädgårdslabyrinten och fryser ihjäl.

Att skapa en skrivvana är ett arbete i sig. Genom att avsätta några veckor för att skapa en daglig och rolig vana att skriva kan du lyckas med denna utmaning. Använd en tydlig plats och en tydlig tid och stäng av de distraktioner du kan. De du inte kan stänga av får du acceptera. Följer du dessa tips kanske du slipper bli galen.

Oskar Henrikson är leg. psykolog på Psykologifabriken.