Mina läppar lättare att läsa än dina läppar

Text:

De flesta människor behärskar inte läppavläsning. Men det är trots allt lättare att avläsa de egna läpparna än andras.

I en studie vid Washington university fick del­tagarna spela in sig själva. Flera veckor senare skulle de försöka tyda både vad de själva och andra sagt genom läpp­avläsning på den nu tysta videoinspelningen. Det visade sig att det var lättare att förstå de egna inspelningarna.

– Detta tyder på att när man ser någon tala aktiveras processen mellan det ord man sett och ens mentala lexikon och att det sambandet är mycket starkare när det är sig själv man ser, säger öron-näs-halsforskaren Nancy Tye-Murray.

Forskarna hoppas kunna använda sig av de nya rönen i träningsprogram för vuxna som förlorat hörseln. Inspelningar av dem själva skulle kunna hjälpa till att träna upp förmågan att avläsa tal.