Danskt stenkast 239 meter långt

Text:

I Svenska Akademiens ordbok definieras ett stenkast som ”en sträcka motsv. så långt en ordinärt utrustad person orkar kasta en sten”, vilket sägs vara mellan 30 och 75 meter. Danska fastighetsmäklare tycks ha betydligt mer krut i kastarm­arna. Där kan nämligen ett stenkast vara upp till 943 meter. Bostadssajten Boliga har för Søndagsavisens räkning gått igenom användningen av ordet stenkast i bostads­annonser. Det genomsnittliga stenkastet är 239 meter. Och det längsta kastet mäter 943 meter, vilket för övrigt är tio gånger längre än världsrekordet i spjut. Søndagsavisen har intervjuat flera av de mäklare som i annonstexterna spänner bågen rejält för vad som kan sägas vara ett stenkast. De uppger att ett stenkast främst ska signalera att fastigheten ligger i närheten av en viss plats, men att det inte ska ses som ett exakt mått. Och det är kanske tur det. En mäklare marknadsför en fastighet utanför Esbjerg som belägen ”ett litet stenkast från Kaj Lykke golfklubb”. Detta lilla stenkast mäter fågelvägen 218 meter.