Boka en tid för besiktning med Zlatan

Text:

Zlatan Ibrahimovićs framfart har inte bara gjort avtryck på fotbollsarenorna och i bokfloran. Nu är hans förnamn också så bekant att det får representera z vid bokstavering. ¶ Zäta var tidigare vad som gällde för den som använde Bilprovningens automatiska telefonbokning. Den som vänder sig till företaget för att boka tid får rabbla en välkänd ramsa för vad som står på registreringsskylten – från Adam för a till Östen för ö. Marit Thorin, informatör på Bilprovningen, säger i Göteborgs-Posten att så många kunder nu säger Zlatan för z, att det har införts som ett alternativ till Zäta. ¶ ”Zlatan är ett så känt namn, med en unik stavning, att det används alltmer av våra kunder.” ¶ I Sverige finns 219 personer med Zlatan som förnamn. Det är alltså snarare kändisfaktorn än namnets utbredning som spelar in för företaget.