Regelvärk på universitetet

Text: Isabella Qvist

Barbara Meier tog nyligen examen från översättarprogrammet vid Humboldt-Universität i Berlin. Som 28-åring tvingades hon lära in de nya stavningsreglerna, något som resulterade i oväntad språkförbistring.

- Men om trettio år är kanske dilemmat löst. Då har väl alla lärt sig den nya stavningen. Problemet är bara att det skulle behövas en riktig stavningsreform, säger hon.

Barbara Meier tycker att dagens stavning är förvirrande. De gamla inlärda reglerna, som hon använt i nästan hela sitt liv, är svåra att bli kvitt. Det gör det svårt för henne att vara konsekvent. Texterna blir lätt ett mischmasch av de olika skrivsätten.

- Som det är nu kan jag varken stava rätt åt det ena eller det andra hållet, och om jag bara skriver på så blir det direkt fel, säger hon.

Och hon är inte ensam om att tycka att reglerna är förvirrande. Steffi Heckendorf, lärare på Språkcentrum vid Humboldt-Universität, säger att reformen visserligen har "inneburit förenklingar", men att det ändå inte har varit smidigt att hänga med på stavningskarusellen.

- Visst har ändringarna lett till kaos, särskilt när det kommer till sammansatta ord. Bland kollegerna talas allt som oftast om att man inte vet hur man ska skriva längre, och hur absurt det känns att inte alltid veta hur man stavar på sitt eget språk, skrattar hon, innan hon uppgivet fortsätter:

- Det är också frustrerande att lära ut nya regler till allt osäkrare elever. De enda som tjänar på den här förvirringen är förlagen, som får trycka upp och sälja nya böcker!

Det finns fortfarande de som kämpar för en återgång till tiden före reformen, till 1901 års stavning. Tysklands största språktidning, Deutsche Sprachwelt, debatterar nästan uteslutande för en återgång till den stavning som de menar att "en majoritet av det tyska språkfolket behöver". Enligt en undersökning gjord 2008 tycker 79 procent av det tyska folket att rättstavningsreformen var bekymmersam.

Chefen för Dudenredaktionen, Matthias Wermke, tar kritiken med ro:

- Övergångar kräver tid, 15, kanske 20 år, och osäkerheten kommer att släppa från år till år, allteftersom eleverna lär sig de nya reglerna i skolan. Ingen kan påstå att de inte förstår texter som är skrivna enligt de nya reglerna. Med skrivandet kommer det gradvis att gå likadant.

Att reformen har blivit starkt kritiserad förstår man på Dudenredaktionen. Särskilt möjligheten till olika stavningssätt och det faktum att det inte är lättare att lära sig de nya reglerna än de gamla, har fått många kritiska röster att höjas.

- Men folk var lika upprörda 1876, när den första reformen infördes, säger Matthias Wermke.

Han är trött på att bli anklagad för röran, och anser att Duden felaktigt gjorts till syndabock för den impopulära reformen.

- Man slår på säcken, Duden, när det är åsnan, rättstavningsreglerna, som är skyldig, säger han.