Grym komplimang!

Text:

”Hon är grejen, värsta grymma tjejen, aldrig har jag vart så kär”, sjunger Magnus Uggla i en kärleksförklaring till en tjej som är – ja, vad då?

Den traditionella betydelsen av grym, ’ond, samvetslös’, lever kvar i rikssvenskan, men i slangen har nya betydelser kommit och gått. På 1840-talet betydde grym -dålig- och på 1930-talet syftade det på något fult. De senaste decennierna har grym börjat användas i bemärkelsen ’skicklig’, ’snygg’, ’häftig’ eller som förstärkningsord.

Den nya användningen av grym inleddes på 1970-talet; på 1990-talet slog den rot i tidningsprosan. Men inte överallt. Enligt Anna Ericsson vid Högskolan i Jönköping används ordet inte likadant i alla tidningsgenrer. Inom sport- och nöjes­journalistiken används det för det mesta i positiv bemärkelse eller som förstärkningsord i fraser som grymt bra och grymt besviken.

Denna användning är dock ovanlig i ledarspalter och utrikes­nyheter. Där används grym i sin traditionella betydelse.

Det är stor skillnad på när Robert Mugabe är grym och när Zlatan Ibrahimovic är det.