Blogglyckan log när Obama blev president

Text:

Världen mår bäst på söndagar och är lite nere på onsdagar, visar amerikanska forskare. Efter sportbravader blir samhället i stort lite lyckligare, medan humöret sjunker i botten under kristider.

Peter Dodds och Chris Danforth vid University of Vermont har utvecklat en känslobarometer som kan mäta känslor i stora mängder text, enligt en matematisk formel. De har använt 1 034 kodade ord, som alla har fått ett lyckovärde på en niogradig skala. Ord som kärlek och lyx ger högt utslag, medan lögn och död ger lågt. Ett medelvärde räknas ut – och datorn avslöjar hur lycklig skribenten är.

En analys av 10 miljoner bloggfragment från hela världen visar att bloggarna sakta men säkert blivit lyckligare sedan 2005. Rekordlycka rådde när Barack Obama blev vald till president, medan Michael Jacksons död ledde till en svacka.