Oundgängliga nya mobilord

Text:

1 Mobilroman

En ny trend i Japan. Man prenumererar på kortare litterära texter till mobilen som också ofta för­fattats via mobiltelefonen. New York Times skriver att fem av de tio mest sålda böckerna från förra året i Japan var mobil­romaner.

2 Mobilblottare

En person som gärna viker ut sitt privatliv i mobiltelefonen på offentliga platser. Genom att införa tysta vagnar på tunnelbanor och tåg har man försökt stoppa dem, men med blandat resultat.

3 Mobilkastning

Mobil­telefonerna har gett upphov till en alldeles egen sport. I vårt lika mobiltäta grannland Finland ordnar man varje år mästerskap. Finland ståtar med en egen mästare i mobilkastning: Mikko Lampi innehar världsrekordet på 94,97 meter från 2005.

4 Mobilkompost

Ett annat, mer miljömedvetet sätt att kasta sin mobiltelefon på är i en mobilkompost. På mobilkomposten.se kan man läsa: ”Det är väldigt viktigt ur miljösynpunkt att ta till vara komponenter som finns i mobil­telefoner.”