Alla hjärtans är en gemen dag
Stor eller liten bokstav är en ständigt återkommande språkfråga. På ytan kan det se regelmässigt ut, men strax där under lurar den sumpiga godtyckligheten.
Bild: Istockphoto
Är du typen som firar Alla Hjärtans Dag med choklad, levande ljus och rosor? Eller är du mer åt Alla hjärtans dag-hållet? Om inte, så går det ju också att gosa lite extra på alla hjärtans dag. Men det blir kanske lite väl gement.
Bäst är nog att helt skippa denna imperialistiska och kommersiella högtidsdag. Singelhushållen i Sverige är trots allt rekordmånga.
Nej, nu handlar inte den här texten om demografi, utan är tänkt att ge lite vägledning angående stora och små bokstäver (eller finare: versaler och gemener). Vi får se hur det slutar.
Som korrekturläsare är det lätt att hamna i versal- och gementräsket. Det har bland andra Sydsvenskans Ingrid H Fredriksson uppmärksammat: ”Om jag ska kora en varje dag-fråga från mina arbetskamrater på redaktionen får det nog bli denna: stor eller liten bokstav?” skriver hon på tidningens språkblogg.
Som tur är finns vissa huvudregler att hålla sig till: en mening börjar till exempel generellt med stor bokstav. Ett egennamn – som Sofia, Göran och Språktidningen – har också stor bokstav i början. I vanlig löptext används som regel små bokstäver, men om man vill att något ska få särskild uppmärksamhet kan man våga sig på versalerna: OBS! VARNING!
Hittills är det relativt elementärt och lätt att motivera med hänvisning till konvention och tradition. Men därefter kan fötterna börja sjunka i sörjan.
Namn som består av flera ord, till exempel, hur gör man med dem? Enligt Språkrådets Svenska skrivregler finns en huvudregel att ta tag i när man går mot träskbotten. Endast första ordet i namnet ska skrivas med versal. Svenska skrivregler är i sig ett exempel på detta, liksom Göta kanal, Gröna lund, Pite havsbad, Vita huset, Det sjunde inseglet, Mitt liv som hund och Linje lusta. Ett undantag är förstås om namnet innehåller ett eller flera andra egennamn: Sofia Karlsson, Främre Orienten, Grev Turegatan.
Nu kan man tycka att man befinner sig på lite fastare mark. Men ack vad man bedrar sig!
Svenska skrivregler fortsätter som följer: ”Namn på företag och organisationer skrivs enligt deras egen praxis. Det gäller framför allt kända, hävdvunna namnformer.” Läkaren vid Karolinska institutet, som just påstått att vi i stället bör skriva Karolinska Institutet, och som i vredesmod dragit tillbaka sin prenumeration … Hade han egentligen rätt?
Det gäller att vara envis om man är korrekturläsare. Kanske kan man påpeka att namnformen Karolinska Institutet inte är ”hävdvunnen” (den har bara funnits sedan 1810). Språktidningen har dessutom sin egen praxis att följa.
Frågan om versal eller gemen på flerordiga namn har också den dåliga smaken att spilla över på andra språk. Och på Sydsvenskan – som också har en egen praxis – har man nyligen tagit ett stort kliv, meddelar Ingrid H Fredriksson. Man går från stora till små bokstäver i flerordiga titlar – även på engelska!
Sydsvenskan har tidigare haft ett annat system, som är vanligt i brittiska medier och inte sällan kopieras i svenska: versaler på alla ord i titeln. Undantag görs dock för artiklar – som a, an och the – för konjunktionerna and och or, för korta prepositioner – som at, for, from, in och of – och för to (förutom förstås när dessa ord inleder titeln). Exempelvis skrev man All the King’s Men och Blowin’ in the Wind. Men nu ”försvenskar” man alltså skrivsättet, och underordnar sig den svenska huvudregeln: ”begynnelseversal endast på första ordet i titeln”. Let it be.
Ja, så långt flerordiga namn. Vi skulle kunna fortsätta träskvandringen med stor eller liten bokstav i förkortningar, stor eller liten bokstav efter kolon, stor eller liten bokstav i början av sammansättningar med egennamn, stor eller liten bokstav på tyska substantiv ... Men något måste vi lämna åt läsarens fantasi och till kommande språkspalter.
För de romantiskt lagda vill jag dock avslöja att alla hjärtans dag bör skrivas just så – genomgående gement. Det finns – kors i taket – en grundregel också för denna typ av kalenderdagar. Alla ord ska skrivas smått också i alla helgons dag, första maj, internationella kvinnodagen och kanelbullens dag. Men finns det verkligen inga undantag att liva upp sig med här? Jo, vad trodde du? De ord som i sig själva är egennamn ska förstås skrivas stort, som i Kristi himmelfärds dag och Marie bebådelsedag.
En del tycker kanske ändå det är lockande att skriva ALLA HJÄRTANS DAG. Så länge det inte är en gemen paragrafryttare du bjuder in, kan det mycket väl fungera.
Maria Arnstad är redaktör på Språktidningen.