Språk under täckmantel

Text: Rikard Berglin

Nu har  Tokyos nördar, de så kallade otaku, fått sin egen språkskola. På skolan Cosplish får de tillfälle att öva sin engelska genom att tala om sitt favoritämne, japanska tecknade serier - manga. Lektionerna leds till elevernas förtjusning av lärare utklädda till kända mangakaraktärer.

- Otaku gillar att diskutera sina favoriter med andra otaku, och de vill även kunna kommunicera med utländska likasinnade, förklarar rektorn Tomohiro Suzuki.

Yoshii Shiho jobbar till vardags som programmerare och Kaori Higurastii som webbdesigner. På fritiden gör de egna animerade filmer, japanska anime, och pluggar engelska på Cosplish.

- Vi älskar popkultur och är intresserade av utlandet. Här får vi lära oss grundläggande engelska genom att prata om saker vi gillar: manga och anime, säger Yoshii Shiho.

Skolans motto är att engelska är ett verktyg. Man måste inte tala som en infödd, det viktiga är att njuta av konversationen.

- Vi försöker lära eleverna att inte vara nervösa. Den här gruppen människor är väldigt tveksamma till att gå till skolan över huvud taget, oavsett vilken skola det är. Så vi har bara två till tre elever per klass och låter dem själva välja ämnen att prata om. På så sätt får de en anledning att stanna i huset, berättar Tomohiro Suzuki.

Skolans namn - Cosplish - är en sammanslagning av ordet cosplay, den japanska hobbyn att klä ut sig till sin mangaidol, och ordet english.

Ed Ross, från Storbritannien, jobbar under veckorna som engelsklärare i en av Tokyos högstadieskolor. På helgerna svidar han dock om till karaktären Amuro Rei, från den omåttligt populära anime-serien Gundam, inför sitt extraknäck på Cosplish.

- Det är ett väldigt kul jobb. Eleverna är enormt motiverade. Jag gillar också manga så vi har mycket att prata om. Eleverna lär sig utan att märka det, och det är enligt min mening det bästa sättet att lära sig engelska, by stealth - i smyg.