Glädjen i nyordet syns på bilden

Text: Patrik Hadenius

Jag har tagit min första selfie – det vill säga fotograferat mig själv med min mobiltelefon och lagt ut bilden på Facebook. Enligt ung domarna därhemma är det inget att skryta med. Det är för sent.

Selfie förekommer i årets nyordslista. Det har också valts till årets ord av Oxford dictionaries.

Min första selfie tog jag på en semesterresa, uppflugen på en hästrygg. Det är ingen vidare bild kvalitetsmässigt, men jag gillar den, eftersom det var ett mycket glatt tillfälle och det syns.

Minst lika roligt var att jag stolt och småskrattande kunde säga att jag tagit en selfie. Och att mina ungdomar kunde sucka och tycka att detta var beviset för att selfie var mossigt och passé.

Många nyord har ytterst kort livslängd, och jag kan själv fundera över behovet av de nya uttrycken. Men hela konversationen om min bild hade blivit annorlunda om jag hoppat ner från hästryggen och sagt att jag hade tagit ett självporträtt. I ordet selfie ligger så mycket mer. Säkert var det moderniteten i ordet som gjorde att jag alls tog bilden och lade ut den på nätet.

Val av ord påverkar. Det har jag skrivit många gånger förr. Då är det oftast socialt och politiskt menat: att vi genom att välja bort kränkande ord kan påverka utvecklingen.

Med en del tekniskt laddade nyord skrider vi till handling direkt. Tänk att ett nyord får oss att ta en bild!