Sätt inte bara punkt
Siv Strömquist (Morfem)
Skiljetecken är inte bara krumelurer som man sätter mellan olika delar av en mening, om nu någon till äventyrs trodde det. De må vara små, men kan väcka stora känslor. Inte minst utropstecknet, ”känslornas tecken”. För många av dem får texten att flämta, skriver Siv Strömquist i Skiljeteckensboken.
Likväl använde Selma Lagerlöf dem, medvetet, till överdrift i Gösta Berlings saga, exemplifierar Siv Strömquist, nyligen pensionerad docent i nordiska språk vid Uppsala universitet. Stig Dagerman gjorde det också med bravur, visar hon i ett annat exempel.
”Förundringstecken” kallades de i vår första handbok om skiljetecken från 1651 och användes i ”sorgeliga eller frögdefulla exclamationibus”. Ett annat gammalt tecken, numera utdött, är omtagningstecken, som användes vid högläsning.
Och på så vis går hon igenom dem, ett efter ett. Först en redogörelse för hur de används, betydligt utförligare än i handledningar som Språkrådets Svenska skrivregler. Sedan presenteras tecknens historia och exempel ges ur litteratur, ibland med anekdoter. Tillsammans ger det en trevlig läsning om tecken man möjligen våndas över att sätta ut ibland, men sällan skänker fler tankar än så.
I boken får vi även möta udda tecken som interrobang, en korsning mellan fråge- och utropstecken, skapat 1962. Vi får stifta bekantskap med bakvänt frågetecken, som kan beteckna ironi. Vi får veta att tankstrecket fyller 200 år. Hipp hipp hurra!
Men inte nog med det. Efter att ha presenterat även indrag, tomrad och ornament går Siv Strömquist utförligt in på skrivtecken och typografiska tecken. De har till uppgift att göra texten mer lättläst, utan att ha något med grammatiken att göra.
Här träffar vi citattecken, apostrof, paragraf, understreck, diakritiska tecken och några matematiska tecken. Plus tecken som fått en digital renässans, till exempel snabel-a – vilket förr betydde à i bland annat engelskan.
Till sist återgår Siv Strömquist till skiljetecknen och det verkliga finliret: deras litterära användning. Allt sammantaget visar boken på de små tecknens stora kraft, om de används rätt. Ett steg på vägen kan vara just Skiljeteckensboken.