Lustiga associationer får glosorna att fastna
Appen Memrise erbjuder en rad olika språk för inlärning. Eftersom arabiska kommer först, väljer jag det. Programmet börjar lugnt med en introduktion till alfabetet, vilket känns tryggt. Första tecknet som läses upp låter som ”alif”. Det är ett lodrätt streck med en bakvänd tvåa ovanför, åtföljt av informationen att tecknet ser likadant ut både som single och initial. Vad det innebär förstår jag först i nästa steg, där det kommer en ny variant av ”alif”, som ser ut som ett ovanligt brett L. Så ser tecknet ut i middle och end. Jaha. Ett och samma tecken kan alltså se ut på fyra olika sätt beroende på var i ett sammanhang det befinner sig. Dessutom ska man läsa från höger till vänster. Suck.
Men jag får oväntad hjälp med inlärningen. Tecknet ”alif”, som skrivs just så på engelska, illustreras med – just det, a leaf, ’ett blad’.
Memrise lär nämligen ut språk med en blandning av vetenskap, kreativitet och skoj. Hemligheten är så kallade mems, ’minnesknep’, med associationer till orden i form av text och bild.
Det arabiska tecknet för noon, ’middagstid’, liknar en sol över mark, och illustreras grafiskt just så i appen. Och när tecknet står i mitten av ett ord är det mark på båda sidor om solen, och det illustreras med nudlar (noon + middle = noodle).
Efter fyra nivåer med arabiska teckengenomgångar kommer man äntligen till ord och fraser. ’Hej’ låter som ”alan” och illusteras med ett gulligt litet lamm med texten Ah, lamb. Och ’hej då’, ”ma salamha”, illusteras med en bit salami, Say goodbye to my salami. ’Tack’ låter som ”shukran” och illustreras med ett par fötter i löparskor – shoe k run.
Ja, ni förstår principen. Jag gissar att de som gjort minnesassociationerna har haft väldigt roligt. Själv skrattade jag högt. (Och jag var tvungen att kolla hur de gjort med svenskan. Där illustreras till exempel ’hej då’ med en dörr som man säger hey till: Hey door. Så klart.)
Efter genomgången kommer ett litet test där det gäller att välja rätt bland en rad olika alternativ. Tyvärr går det inte att backa under pågående lektion, men en förloppsindikator visar var i nivån man befinner sig.
Jag gillar humorn och pedagogiken i Memrise. Dessutom är det inte bara språk man kan lära sig med associationsmetoden. Det finns kurser i allt från pokemon till klassiska kompositörer.
Testfakta Memrise
Grundspråk: Engelska.
Antal glosor: Oklart.
Pedagogik: Associationer till bilder och ord (engelska) används som kom-ihåg-knep för att minnas ord på det nya språket. Först introduceras nya tecken och ord, sedan repeteras de. Gör man fel i testet efteråt kommer genomgången tillbaka.
Återkoppling: Efter avslutad nivå kommer återkoppling i form av antal rätt i procent. Varje nivå börjar med ett frö. När man klarat nivån fylls ikonen med en blomma. Några dagar senare kommer i stället en blå droppe – det är dags att vattna sina nya kunskaper.
Tävlingsmoment: Nej.
Design: Enkel men funktionell. Det är de kreativa bildlösningarna som är grejen.
Vilka språk: Arabiska alfabetet, engelska, franska, kanji (japanskt skriftspråk), kinesiska, tyska, italienska, japanska, portugisiska, ryska, spanska, svenska och turkiska.