Verklighetens folk
Ordet Populism härstammar från folkmassorna.
När populism och populist dök upp i svenska tidningar på 1890-talet handlade det om den då nygrundade populistiska rörelsen i USA. Det var ett slags bonde- och industriarbetarparti med diffust socialistiskt och progressivt program.
Orden började sedan användas mer i svenskan i mitten av 1900-talet, först i samhällsvetenskapliga och historiska sammanhang. Populism brukar numera ses som exkluderande missnöjes- och kverulansopinioner, som kan kännetecknas av politiker- och elitförakt, antiintellektualism och främlingsfientlighet. Verklighetens folk, vanligt folk, det riktiga folket, folkviljan och sunt förnuft ställs mot experter och makthavare.
Populism kan av politiska debattörer få betydelser som ’något som gemene man tros uppskatta, förment folklighet, publikfrieri’, och adjektivet populistisk får gärna negativ klang: ’opportunistisk; folklig i dålig mening; förenklad.’
Populist och populism bildades i USA i slutet av 1800-talet till det latinska ordet populus, ’folk; folkets massa’, som också ingår i populär, populas och pöbel.
Bo Bergman är medarbetare i Sydsvenskan och författare.