Kittlande och lite komplext
Pluskvamperfekt, finns det något vackrare ord? Ja, eventuellt. Men så här då: finns det något ord som oftare tas som exempel på grammatisk terminologi? Knappast! Vi älskar att säga pluskvamperfekt, för det låter så roligt och samtidigt latinskt kittlande och komplext. Så … vad är det?
Vad är pluskvamperfekt?
Pluskvamperfekt är det tempus i svenska språket som inleds med hade. Jag hade vaxat in hela kroppen och nu var jag redo för mitt livs rutschbaneupplevelse.
Varför heter det pluskvamperfekt?
Plus quam är latin och betyder ’mer än’. Pluskvamperfekt betyder alltså ’mer än perfekt’, vilket man skulle kunna hävda gör det till den ultimata komplimangen. Men använd den inte på en alltför torr lingvist, för då kommer hen bara att påpeka att det är perfekttempuset som avses och inte någon typ av allmän perfektion.
Vad har man pluskvamperfekt till?
Pluskvamperfekt används i situationer då man redan talar i preteritum (dåtid) och vill nämna något som inträffat innan det man talar om inträffade. På så sätt förhåller sig pluskvamperfekt till preteritum som perfekt förhåller sig till presens. En mening i presens, som innehåller perfekt, kan se ut så här: Flickan är mätt, för hon har ätit fyra paltar. Samma mening i preteritum ser ut så här: Flickan var mätt, för hon hade ätit fyra paltar. Har ätit (perfekt) i en presenstext blir alltså hade ätit (pluskvamperfekt) i en preteritumtext.
Varför är det kul med pluskvamperfekt?
Det är kul för att det är ett lustigt ord. Det är också kul för att användningen av pluskvamperfekt drastiskt kan förändra en menings betydelse. Till exempel blir Han såg sig omkring. Det hade snöat. något helt annat än Han såg sig omkring. Det snöade. Däremot är det INTE så roligt när pluskvamperfekt överanvänds i litterära tillbakablickar. Tord insåg plötsligt att han hade sett tjuven förut, när han hade jobbat som vakt i en galleria som hade … I författarkretsar kallas det för hade-sjukan, och den botas bäst med 1) strykning av alla hade i bisatser samt 2) smidig övergång till preteritum.
Sara Lövestam är författare och föreläsare.