
Så blev svenskarna efternamnsbytare
Under 1900-talet bytte tusentals svenskar efternamn. Ofta var det son-namnen som försvann. Anledningarna var många – från äktenskap och skilsmässor till jobbyten och förväxlingar.
Varje efternamnsbyte är unikt och skälen skiljer sig från person till person. Men det finns mönster. Under 1900-talets första hälft var det vanligt att personer bytte efternamn för att deras son-namn orsakade förväxlingar av olika slag. Det kunde vara post som kom till fel adressat, att man blandades samman på arbetet och fick sin namnes lön eller pension, eller att man felaktigt kallades in till militärtjänstgöring bara för att man delade för- och efternamn med en annan person.
Under senare delen av 1900-talet blev dessa orsaker allt ovanligare och i stället tog personer nya efternamn i samband med olika livsförändringar som skilsmässa och byte av arbete. Det blev också allt vanligare att gifta par markerade sin samhörighet genom att nybilda ett efternamn som var unikt för just dem.
Ett annat skäl för namnbyte som var vanligt i början av förra seklet, men som inte alls förekom under 1900-talets slut, var att det namn man använde i vardagen var ett annat än det som stod i folkbokföringen. Detta var vanligt framför allt under 1940-talet och det hände att myndiga personer blev varse om deras ”riktiga” efternamn först när de begärde ut intyg från pastorsexpeditionen. Från 1980-talet och framåt förekommer inte denna typ av anledning alls.
”Vanliga efternamn orsakar dock inte längre förväxlingar i samma utsträckning”
Skiftande skäl till efternamnsbyte under det senaste seklet måste tolkas i ljuset av olika samhällsförändringar. De nu fem vanligaste efternamnen – Andersson, Johansson, Karlsson, Nilsson och Eriksson – är desamma som de var på 1950-talet, då de bars av strax över 21 procent av Sveriges befolkning enligt en utredning från 1957. Dessa och andra vanliga efternamn orsakar dock inte längre förväxlingar i samma utsträckning som på 1940-talet.
I min forskning har jag koncentrerat mig på efternamnsbyten som görs via en ansökan till en myndighet. Svenska myndigheter har under 1900-talet och det tidiga 2000-talet troligen hanterat hundratusentals ansökningar om sådana byten. En förklaring till det höga antalet kan vara den generösa lagstiftning som underlättat namnbyten i över ett sekel, men det kan inte vara hela förklaringen.

När Blanche Jarn skulle gifta sig blev efternamnet en diskussion. Valet föll så småningom på makens efternamn Sande.
– Det var två bra namn. Vi var ganska överens om att ingen av oss gillar dubbelnamn. Ingen av oss gillar heller när man har olika namn som gifta. Det är oromantiskt. Det var inte heller så att namnet betydde mycket mer för den ena än för den andra. Till slut lät vi de patriarkala traditionerna avgöra för någon ska ju hålla liv i dem också.
Sande kommer ursprungligen från trakterna kring Sandefjord i Norge.
– Det låter inte riktigt lika hårt som Jarn. Men jag tycker om att det är kort.
Att båda namnen var ovanliga spelade in. Men om maken skulle ha haft ett sonnamn hade hon inte stängt dörren för att byta till det.
– I och med att jag heter Blanche hade jag förmodligen inte blivit ihopblandad med någon annan ändå. Däremot hade det nog vägt över om det ena efternamnet hade varit mer unikt. Det är inte så att jag behöver ha ett speciellt namn för sakens skull men ett namn som delas av färre personer känns mer som att man är del av en specifik familj och en släkt.
I min avhandling Perspektiv på efternamnsbyten söker jag med ett samhällshistoriskt perspektiv svaret på varför personer bytt efternamn genom att undersöka motiveringar i ansökningar om efternamnsbyte från ett urval av år mellan 1925 och 2015.
Jag undersöker också varifrån namnbytarna hämtade de efternamn de önskade byta till. Många byter till ett efternamn som funnits tidigare i släkten, men jag fokuserar på de efternamn som är nya och unika, så kallade nybildade efternamn. Särskilt under decennierna kring 1900-talets mitt var det alltså många som bytte bort sina son-namn till sådana nybildade efternamn, exempelvis skapades drygt 21 000 efternamn bara mellan 1941 och 1946. Under hela 1900-talet fram till i dag överstiger antalet nybildade efternamn troligen 100 000.
Antalet efternamn som används har alltså ökat avsevärt i avtal. Även om de allra vanligaste efternamnen är mer eller mindre desamma är det en mindre andel av befolkningen som bär just dessa namn. Det är ett skäl till att förväxlingar av det slag som ofta inträffade under tidigt 1900-tal numera är sällsynta. En annan anledning kan vara införandet av personnummer. Dessa gjorde under slutet av 1960-talet att myndigheter och företag inte längre behövde förlita sig på personers namn, yrke och bostadsort för att särskilja personer i sina register. Det var alltså inte längre ett problem att skicka rätt lönecheck till alla de Andersson med samma förnamn som arbetade på ett företag.
Ett annat skäl kan vara förändringar i det svenska tilltalsskicket. Från 1960-talet och framåt gör du-reformen att tilltal med titel ihop med efternamn blir allt ovanligare och i stället tilltalas personer med förnamn eller du, precis som Bror Rexed i rollen som ny generaldirektör 1967 uppmanade sina medarbetare på Medicinalstyrelsen att göra. Efternamnet fick helt enkelt en mer tillbakadragen roll i människors dagliga interaktion och det bör då ha orsakat färre förväxlingar bland till exempel alla fröken Svensson.

Efter en skilsmässa blev ett nytt efternamn en symbol för ett nytt steg i livet. Sökandet gick till släktens rötter i Österbotten.
– Jag hade ju alltid vetat att min morfar som barn hette Båtmästare. När jag började undersöka saker insåg jag att det var Båtmästar. Det var lite udda men jag tyckte fortfarande att det var roligt och tänkte: Det här ska jag heta.
Men enkelt blev det inte. Enligt släktböckerna var det morfars farmor som hade burit efternamnet Båtmästar. Och regelverket säger att namnet inte får vara längre bort än tre generationer. Nästa steg blev därför att kontakta församlingen i Sundom nära Vasa i sökandet efter bevis på att Båtmästar hade burits på rätt sida tregenerationersgränsen.
– När jag väl fick ett papper av den sömniga lilla församlingen så visade det sig att morfar var skriven som Båtmästar som barn.
Det räckte för att Patent- och registreringsverket skulle godkänna bytet. När hon gifte sig på nytt tog maken hennes efternamn.
– Ett gemensamt namn handlar om att knyta till sig att man är en familj. Det blir ett sätt att säga att vi hör samman.
Men hur var det då med alla dessa personer som plötsligt upptäckte att de bar ”fel” efternamn i folkbokföringen? I dagens digitala värld, där den som vid flygbokningen råkar stava sitt namn på ett annat sätt än vad som står i passet riskerar att inte släppas ombord, framstår det som främmande att en vuxen person inte kände till sitt namn i folkbokföringen. Någon kunde där exempelvis ha namnet Andersson, men under uppväxten, skoltiden och yrkeslivet ha använt ett annat, till exempel Bergström.
Det var troligen inte ovanligt att präster, av gammal vana, i folkbokföringen skrev in nyfödda pojkar med faderns efternamn plus -son under första halvan av 1900-talet. Så hade man ju gjort i århundranden. Under det tidiga 1900-talet började dock alltfler efternamn, eller släktnamn som man sa på den tiden, gå i arv. Anders Bergströms son skulle alltså heta Bergström, och inte Andersson, men genom prästens misstag blev efternamnet i folkbokföringen det senare. Detta misstag försökte alltså många rätta till genom att ansöka om ett efternamn de faktiskt redan använde.
Att folkbokföringen hade en annan stavning av namnet förekom också. Förbättrade rutiner för folkbokföringen under 1900-talets senare del minskade troligen dessa problem och det är sannolikt förklaringen till att denna typ av skäl för namnbytet försvinner.
För den som bytte till ett efternamn som personen i praktiken redan bar var det inte svårt att veta vilket namn man skulle ansöka om. För andra, som främst ville bli av med sitt alltför vanliga efternamn, kan det ha varit svårare. Särskilt svårt var det antagligen för dem som inte hittade något lämpligt efternamn i släkten, utan behövde skapa ett nytt efternamn.
”Efternamn som redan fanns skulle skyddas”
Lyckligtvis fanns det hjälp att få. Under åren 1921–79 gav svenska staten ut sex så kallade namnböcker med efternamnsförslag innehållande sammanlagt cirka 170 000 förslag på nya efternamn. I dessa kan man finna ännu lediga efternamn som exempelvis de nybildade Agnaskog, Pellmosse och Simmerlid i den populära namnboken från 1940. I den mindre populära namnboken från 1939 ges exempel på ortnamn som är lämpliga som efternamn som Faxälven, Öbacka och Brattsele. Varför staten använde skattemedel för att utarbeta förslag på nya efternamn förtjänar en liten utvikning.
Släktnamnsförordningen från 1901 var den första svenska regleringen av hur personer fick anta nya efternamn. Den föreskrev att de efternamn som redan fanns skulle skyddas från att bäras av någon som inte hade släktmässig anknytning till det. Nybildade efternamn fick inte heller ”väcka anstöt”. För att fastställa detta behövde den som under den här tiden ville byta efternamn ansöka till länsstyrelsen, till skillnad från tidigare då man endast behövde gå till prästen och be att få ett nytt efternamn inskrivet i kyrkoboken.
De tjänstemän som under 1900-talets första decennier skulle avgöra om ett nybildat namn skulle godkännas eller inte, skulle i språkligt hänseende alltså endast beakta om namnet kunde väcka anstöt eller inte. Hur namnet i övrigt var bildat behövde man inte bry sig om. Nya namn som skulle godkännas kungjordes enligt släktnamnsförordningen i landets tidningar.
Det dröjde dock inte länge innan språkvetare och andra började reagera mot hur nybildade efternamn var utformade och under 1910- och 1920-talen debatterades efternamnsfrågan livligt i dagspressen. Den förhärskande synen var att de efternamn som länsstyrelserna godkände antingen hade alltför tillkrånglad stavning eller att namnen inte hade bildats med svenska språket som grund och därför såg ”utländska” ut.
Den mest inflytelserika debattören var Uppsalaprofessorn i nordiska språk Adolf Noreen. 1918 skrev han ett brev till regeringen där han föreslog att beslut angående nya efternamn skulle centraliseras och att det skulle utarbetas en bok med förslag till lämpliga nya efternamn. Det blev som Noreen ville. 1919 började regeringen fatta beslut i efternamnsärenden och 1921 utkom den första namnboken, med cirka 15 000 nya efternamnsförslag, bland annat utformade av Noreen själv.
Förslagen i Noreens namnbok är av olika slag. Det finns rikligt av de så vanliga ”naturnamnen” som exempelvis Aspmyr och Stenfjäll. Noreen gav också flera förslag på yrkestitlar som lämpliga efternamn som Filare och Tröskare. Namnboken innehåller även namnförslag där man till ett befintligt efternamn lagt till -sson som Valbergsson och Hedbergsson.

Den blivande hustrun ville inte heta Svensson. Själv ville han inte ta hennes efternamn. Och namnet skulle vara gemensamt och inte heller vara ett dubbelnamn. Lösningen blev Söderberg.
– Det är min mammas flicknamn. Det kommer från Svennevad och ett torp som heter Sörberg, berättar Benkt Söderberg.
Som Benkt Svensson hade han gjort sig känd som gitarrist i rockbandet Lolita Pop. Ändå var det ett enkelt beslut att byta bort det – trots att han var ganska förtjust i namnet.
– Jag var stolt över att heta Svensson. Det var lite som att vara ur folkdjupen kommen med medelsvensson och allt det där. Jag känner ungefär samma sak med Söderberg. Det är prestigelöst – som något man bara heter. Men jag kan förstå att min fru inte ville heta Svensson. Det var lite för vanligt.
Döttrarna Klara och Johanna skulle senare göra internationell karriär som duon First Aid Kit. Han upplever inte att bokstaven ö i Söderberg på något sätt har varit ett bekymmer i utlandet.
– I engelsktalande länder blir det ändå bara Soderberg.
Svaret på varifrån alla nya efternamn kom kan alltså besvaras med att många hämtade sina nya efternamn från dessa namnböcker, men bara delvis. Namnbytarnas efterfrågan på nya efternamn var dock, särskilt under 1930- och 1940-talen, så stor att statens namnförslag inte räckte till och det växte därför fram en privat marknad som utarbetade efternamnsförslag.
I folkmun kallades de företag som sålde efternamnsförslag för namnbyråer. Dessa företag, med namn som Namncentralen och Svenska släktnamn, är troligen inte allmänt bekanta i dag. För 80 år sedan var det annorlunda. Då bör den genomsnittlige tidningsläsaren ha stött på dem i annonser i var och varannan tidning. Det var nämligen då namnbyråerna hade sin blomstringstid.
”Affärsidén var att sälja egna efternamnsförslag”
Namnbyråerna var små företag med en eller ett par anställda. Affärsidén var att sälja egna efternamnsförslag och att agera ombud för att hjälpa efternamnsbytare med det något krångliga ansökningsförfarandet till regeringen. I annonserna fick den potentielle efternamnsbytaren veta att namnbyrån saluförde egna efternamnsförslag, troligen i kontrast till de statliga. Namnbyråerna fanns framför allt i Stockholm, där ett tiotal företag verkade, men även i Borås, Göteborg och Malmö fanns namnbyråer. De första namnbyråerna började sin verksamhet under 1910-talet och någon gång under mitten av 1970-talet lade den sista ner sin verksamhet.
Det var populärt att anlita namnbyråer, framför allt under 1940-talet. Eftersom namnbyråerna sålde egna namnförslag fanns det ingen risk för att namnet redan var upptaget och det var då troligare att ansökan blev godkänd. Namnbyråernas förslag skiljde sig i stort inte från statens namnförslag. De var sammansatta efternamn med inspiration från naturen. På en punkt skiljde sig dock namnen åt, nämligen vilka ord som ingick i namnen. Ett sådant ord är heim som ingick i en del av namnbyråernas förslag, men som inte finns i statens namnböcker.
Efternamn från A till Ö
Abbefjord
Backafjord
Daberg
Ebbgarn
Fagerbo
Gaddebring
Haborn
Idbacken
Jansbro
Kadebro
Lackeborn
Madbäck
Nabrink
Ockelby
Pellbacken
Ragnebjer
Sagebjörk
Tabring
Ubbefors
Vackerbo
Yderbo
Åbjer
Ädelbo
Öbacke
Källa: Svensk namnbok utarbetad av Jöran Sahlgren (1940)
I min avhandling visar jag att det 1945 var fler som hämtade sina namn från namnbyråer än från de statliga namnböckerna. Den populäraste namnbyrån, Namncentralen, stod ensam för cirka en tredjedel av de drygt 1 300 ansökningarna om nybildat namn samma år och de allra flesta av namnen i dessa ansökningar var byråns egna. I en annan undersökning visar jag att Namncentralen under en enda regeringskonselj fick 49 efternamn godkända, samtliga var byråns egna förslag, varav en del namn bärs ännu i dag. Med tanke på att det hölls regeringskonselj en gång i veckan, och att det fattades beslut om efternamnsbyten vid de flesta av dem, kan vi få en fingervisning om i vilken utsträckning dessa namnbyråer har påverkat det svenska efternamnsskicket.
Många av namnbytarna hämtade alltså sina namn från statliga och privata listor med namnförslag. Men skapade inte några namnbytare sina namn på egen hand?
Jo, under den senare delen av 1900-talet och det tidiga 2000-talet hämtar en allt mindre andel av namnbytarna sina namn från olika typer av listor och skapar i stället egna efternamn. Svaret på varför det förhåller sig så kanske kan sökas i en ökad strävan under senare tid att uttrycka sin identitet även med efternamnet. Ett namn som man har skapat själv kanske känns bättre än ett som någon annan skapat.
Den som om 100 år undersöker efternamnsbyten gjorda 2025 kanske tolkar skälen för namnbyte och nyskapande av efternamn i ljuset av informations- och kommunikationsrevolutionen de senaste decennierna. Människor i Sverige kommer troligen fortsätta byta efternamn till sådana de skapat själva. Vad detta får för konsekvenser för svenskt efternamnsskick får framtiden utvisa.
Johan Hedberg är doktor i nordiska språk vid Uppsala universitet.
Så går det till att byta namn i dag
Barn som föds i Sverige ska enligt lag ha både för- och efternamn. Namnlagen säger inget om hur många förnamn en person får ha men efternamnen får vara högst två. Den som vill byta efternamn kan bilda ett nytt namn, ta ett namn som sedan tidigare finns i släkten eller välja ett efternamn som redan har fler än 2 000 bärare. I mars i år fanns 516 sådana ”fria” efternamn.
Nybildade efternamn får inte leda till obehag för bäraren eller väcka anstöt. Efternamnet får heller inte allmänt användas som förnamn eller uppfattas som olämpligt av annat skäl. Det får dessutom inte bestå av flera ord. För att ett nytt efternamn ska godkännas ska det inte riskera att förväxlas med efternamn som redan är i bruk. Dessutom får det inte finnas någon förväxlingsrisk med namn på företag, organisationer och varumärken. Ett annat lagkrav är att efternamn inte får inkräkta på upphovsrätten till litterära eller konstnärliga verk.
10 vanligaste efternamnen i Sverige 2023:
1. Andersson
2. Johansson
3. Karlsson
4. Nilsson
5. Eriksson
6. Larsson
7. Olsson
8. Persson
9. Svensson
10. Gustafsson
10 vanligaste efternamnen i Sverige 1980:
1. Johansson
2. Andersson
3. Karlsson
4. Nilsson
5. Eriksson
6. Larsson
7. Olsson
8. Persson
9. Svensson
10. Pettersson
Varje efternamnsbyte är unikt och skälen skiljer sig från person till person. Men det finns mönster. Under 1900-talets första hälft var det vanligt att personer bytte efternamn för att deras son-namn orsakade förväxlingar av olika slag. Det kunde vara post som kom till fel adressat, att man blandades samman på arbetet och fick sin namnes lön eller pension, eller att man felaktigt kallades in till militärtjänstgöring bara för att man delade för- och efternamn med en annan person.
Under senare delen av 1900-talet blev dessa orsaker allt ovanligare och i stället tog personer nya efternamn i samband med olika livsförändringar som skilsmässa och byte av arbete. Det blev också allt vanligare att gifta par markerade sin samhörighet genom att nybilda ett efternamn som var unikt för just dem.
Ett annat skäl för namnbyte som var vanligt i början av förra seklet, men som inte alls förekom under 1900-talets slut, var att det namn man använde i vardagen var ett annat än det som stod i folkbokföringen. Detta var vanligt framför allt under 1940-talet och det hände att myndiga personer blev varse om deras ”riktiga” efternamn först när de begärde ut intyg från pastorsexpeditionen. Från 1980-talet och framåt förekommer inte denna typ av anledning alls.
”Vanliga efternamn orsakar dock inte längre förväxlingar i samma utsträckning”
Skiftande skäl till efternamnsbyte under det senaste seklet måste tolkas i ljuset av olika samhällsförändringar. De nu fem vanligaste efternamnen – Andersson, Johansson, Karlsson, Nilsson och Eriksson – är desamma som de var på 1950-talet, då de bars av strax över 21 procent av Sveriges befolkning enligt en utredning från 1957. Dessa och andra vanliga efternamn orsakar dock inte längre förväxlingar i samma utsträckning som på 1940-talet.
I min forskning har jag koncentrerat mig på efternamnsbyten som görs via en ansökan till en myndighet. Svenska myndigheter har under 1900-talet och det tidiga 2000-talet troligen hanterat hundratusentals ansökningar om sådana byten. En förklaring till det höga antalet kan vara den generösa lagstiftning som underlättat namnbyten i över ett sekel, men det kan inte vara hela förklaringen.

När Blanche Jarn skulle gifta sig blev efternamnet en diskussion. Valet föll så småningom på makens efternamn Sande.
– Det var två bra namn. Vi var ganska överens om att ingen av oss gillar dubbelnamn. Ingen av oss gillar heller när man har olika namn som gifta. Det är oromantiskt. Det var inte heller så att namnet betydde mycket mer för den ena än för den andra. Till slut lät vi de patriarkala traditionerna avgöra för någon ska ju hålla liv i dem också.
Sande kommer ursprungligen från trakterna kring Sandefjord i Norge.
– Det låter inte riktigt lika hårt som Jarn. Men jag tycker om att det är kort.
Att båda namnen var ovanliga spelade in. Men om maken skulle ha haft ett sonnamn hade hon inte stängt dörren för att byta till det.
– I och med att jag heter Blanche hade jag förmodligen inte blivit ihopblandad med någon annan ändå. Däremot hade det nog vägt över om det ena efternamnet hade varit mer unikt. Det är inte så att jag behöver ha ett speciellt namn för sakens skull men ett namn som delas av färre personer känns mer som att man är del av en specifik familj och en släkt.
I min avhandling Perspektiv på efternamnsbyten söker jag med ett samhällshistoriskt perspektiv svaret på varför personer bytt efternamn genom att undersöka motiveringar i ansökningar om efternamnsbyte från ett urval av år mellan 1925 och 2015.
Jag undersöker också varifrån namnbytarna hämtade de efternamn de önskade byta till. Många byter till ett efternamn som funnits tidigare i släkten, men jag fokuserar på de efternamn som är nya och unika, så kallade nybildade efternamn. Särskilt under decennierna kring 1900-talets mitt var det alltså många som bytte bort sina son-namn till sådana nybildade efternamn, exempelvis skapades drygt 21 000 efternamn bara mellan 1941 och 1946. Under hela 1900-talet fram till i dag överstiger antalet nybildade efternamn troligen 100 000.
Antalet efternamn som används har alltså ökat avsevärt i avtal. Även om de allra vanligaste efternamnen är mer eller mindre desamma är det en mindre andel av befolkningen som bär just dessa namn. Det är ett skäl till att förväxlingar av det slag som ofta inträffade under tidigt 1900-tal numera är sällsynta. En annan anledning kan vara införandet av personnummer. Dessa gjorde under slutet av 1960-talet att myndigheter och företag inte längre behövde förlita sig på personers namn, yrke och bostadsort för att särskilja personer i sina register. Det var alltså inte längre ett problem att skicka rätt lönecheck till alla de Andersson med samma förnamn som arbetade på ett företag.
Ett annat skäl kan vara förändringar i det svenska tilltalsskicket. Från 1960-talet och framåt gör du-reformen att tilltal med titel ihop med efternamn blir allt ovanligare och i stället tilltalas personer med förnamn eller du, precis som Bror Rexed i rollen som ny generaldirektör 1967 uppmanade sina medarbetare på Medicinalstyrelsen att göra. Efternamnet fick helt enkelt en mer tillbakadragen roll i människors dagliga interaktion och det bör då ha orsakat färre förväxlingar bland till exempel alla fröken Svensson.

Efter en skilsmässa blev ett nytt efternamn en symbol för ett nytt steg i livet. Sökandet gick till släktens rötter i Österbotten.
– Jag hade ju alltid vetat att min morfar som barn hette Båtmästare. När jag började undersöka saker insåg jag att det var Båtmästar. Det var lite udda men jag tyckte fortfarande att det var roligt och tänkte: Det här ska jag heta.
Men enkelt blev det inte. Enligt släktböckerna var det morfars farmor som hade burit efternamnet Båtmästar. Och regelverket säger att namnet inte får vara längre bort än tre generationer. Nästa steg blev därför att kontakta församlingen i Sundom nära Vasa i sökandet efter bevis på att Båtmästar hade burits på rätt sida tregenerationersgränsen.
– När jag väl fick ett papper av den sömniga lilla församlingen så visade det sig att morfar var skriven som Båtmästar som barn.
Det räckte för att Patent- och registreringsverket skulle godkänna bytet. När hon gifte sig på nytt tog maken hennes efternamn.
– Ett gemensamt namn handlar om att knyta till sig att man är en familj. Det blir ett sätt att säga att vi hör samman.
Men hur var det då med alla dessa personer som plötsligt upptäckte att de bar ”fel” efternamn i folkbokföringen? I dagens digitala värld, där den som vid flygbokningen råkar stava sitt namn på ett annat sätt än vad som står i passet riskerar att inte släppas ombord, framstår det som främmande att en vuxen person inte kände till sitt namn i folkbokföringen. Någon kunde där exempelvis ha namnet Andersson, men under uppväxten, skoltiden och yrkeslivet ha använt ett annat, till exempel Bergström.
Det var troligen inte ovanligt att präster, av gammal vana, i folkbokföringen skrev in nyfödda pojkar med faderns efternamn plus -son under första halvan av 1900-talet. Så hade man ju gjort i århundranden. Under det tidiga 1900-talet började dock alltfler efternamn, eller släktnamn som man sa på den tiden, gå i arv. Anders Bergströms son skulle alltså heta Bergström, och inte Andersson, men genom prästens misstag blev efternamnet i folkbokföringen det senare. Detta misstag försökte alltså många rätta till genom att ansöka om ett efternamn de faktiskt redan använde.
Att folkbokföringen hade en annan stavning av namnet förekom också. Förbättrade rutiner för folkbokföringen under 1900-talets senare del minskade troligen dessa problem och det är sannolikt förklaringen till att denna typ av skäl för namnbytet försvinner.
För den som bytte till ett efternamn som personen i praktiken redan bar var det inte svårt att veta vilket namn man skulle ansöka om. För andra, som främst ville bli av med sitt alltför vanliga efternamn, kan det ha varit svårare. Särskilt svårt var det antagligen för dem som inte hittade något lämpligt efternamn i släkten, utan behövde skapa ett nytt efternamn.
”Efternamn som redan fanns skulle skyddas”
Lyckligtvis fanns det hjälp att få. Under åren 1921–79 gav svenska staten ut sex så kallade namnböcker med efternamnsförslag innehållande sammanlagt cirka 170 000 förslag på nya efternamn. I dessa kan man finna ännu lediga efternamn som exempelvis de nybildade Agnaskog, Pellmosse och Simmerlid i den populära namnboken från 1940. I den mindre populära namnboken från 1939 ges exempel på ortnamn som är lämpliga som efternamn som Faxälven, Öbacka och Brattsele. Varför staten använde skattemedel för att utarbeta förslag på nya efternamn förtjänar en liten utvikning.
Släktnamnsförordningen från 1901 var den första svenska regleringen av hur personer fick anta nya efternamn. Den föreskrev att de efternamn som redan fanns skulle skyddas från att bäras av någon som inte hade släktmässig anknytning till det. Nybildade efternamn fick inte heller ”väcka anstöt”. För att fastställa detta behövde den som under den här tiden ville byta efternamn ansöka till länsstyrelsen, till skillnad från tidigare då man endast behövde gå till prästen och be att få ett nytt efternamn inskrivet i kyrkoboken.
De tjänstemän som under 1900-talets första decennier skulle avgöra om ett nybildat namn skulle godkännas eller inte, skulle i språkligt hänseende alltså endast beakta om namnet kunde väcka anstöt eller inte. Hur namnet i övrigt var bildat behövde man inte bry sig om. Nya namn som skulle godkännas kungjordes enligt släktnamnsförordningen i landets tidningar.
Det dröjde dock inte länge innan språkvetare och andra började reagera mot hur nybildade efternamn var utformade och under 1910- och 1920-talen debatterades efternamnsfrågan livligt i dagspressen. Den förhärskande synen var att de efternamn som länsstyrelserna godkände antingen hade alltför tillkrånglad stavning eller att namnen inte hade bildats med svenska språket som grund och därför såg ”utländska” ut.
Den mest inflytelserika debattören var Uppsalaprofessorn i nordiska språk Adolf Noreen. 1918 skrev han ett brev till regeringen där han föreslog att beslut angående nya efternamn skulle centraliseras och att det skulle utarbetas en bok med förslag till lämpliga nya efternamn. Det blev som Noreen ville. 1919 började regeringen fatta beslut i efternamnsärenden och 1921 utkom den första namnboken, med cirka 15 000 nya efternamnsförslag, bland annat utformade av Noreen själv.
Förslagen i Noreens namnbok är av olika slag. Det finns rikligt av de så vanliga ”naturnamnen” som exempelvis Aspmyr och Stenfjäll. Noreen gav också flera förslag på yrkestitlar som lämpliga efternamn som Filare och Tröskare. Namnboken innehåller även namnförslag där man till ett befintligt efternamn lagt till -sson som Valbergsson och Hedbergsson.

Den blivande hustrun ville inte heta Svensson. Själv ville han inte ta hennes efternamn. Och namnet skulle vara gemensamt och inte heller vara ett dubbelnamn. Lösningen blev Söderberg.
– Det är min mammas flicknamn. Det kommer från Svennevad och ett torp som heter Sörberg, berättar Benkt Söderberg.
Som Benkt Svensson hade han gjort sig känd som gitarrist i rockbandet Lolita Pop. Ändå var det ett enkelt beslut att byta bort det – trots att han var ganska förtjust i namnet.
– Jag var stolt över att heta Svensson. Det var lite som att vara ur folkdjupen kommen med medelsvensson och allt det där. Jag känner ungefär samma sak med Söderberg. Det är prestigelöst – som något man bara heter. Men jag kan förstå att min fru inte ville heta Svensson. Det var lite för vanligt.
Döttrarna Klara och Johanna skulle senare göra internationell karriär som duon First Aid Kit. Han upplever inte att bokstaven ö i Söderberg på något sätt har varit ett bekymmer i utlandet.
– I engelsktalande länder blir det ändå bara Soderberg.
Svaret på varifrån alla nya efternamn kom kan alltså besvaras med att många hämtade sina nya efternamn från dessa namnböcker, men bara delvis. Namnbytarnas efterfrågan på nya efternamn var dock, särskilt under 1930- och 1940-talen, så stor att statens namnförslag inte räckte till och det växte därför fram en privat marknad som utarbetade efternamnsförslag.
I folkmun kallades de företag som sålde efternamnsförslag för namnbyråer. Dessa företag, med namn som Namncentralen och Svenska släktnamn, är troligen inte allmänt bekanta i dag. För 80 år sedan var det annorlunda. Då bör den genomsnittlige tidningsläsaren ha stött på dem i annonser i var och varannan tidning. Det var nämligen då namnbyråerna hade sin blomstringstid.
”Affärsidén var att sälja egna efternamnsförslag”
Namnbyråerna var små företag med en eller ett par anställda. Affärsidén var att sälja egna efternamnsförslag och att agera ombud för att hjälpa efternamnsbytare med det något krångliga ansökningsförfarandet till regeringen. I annonserna fick den potentielle efternamnsbytaren veta att namnbyrån saluförde egna efternamnsförslag, troligen i kontrast till de statliga. Namnbyråerna fanns framför allt i Stockholm, där ett tiotal företag verkade, men även i Borås, Göteborg och Malmö fanns namnbyråer. De första namnbyråerna började sin verksamhet under 1910-talet och någon gång under mitten av 1970-talet lade den sista ner sin verksamhet.
Det var populärt att anlita namnbyråer, framför allt under 1940-talet. Eftersom namnbyråerna sålde egna namnförslag fanns det ingen risk för att namnet redan var upptaget och det var då troligare att ansökan blev godkänd. Namnbyråernas förslag skiljde sig i stort inte från statens namnförslag. De var sammansatta efternamn med inspiration från naturen. På en punkt skiljde sig dock namnen åt, nämligen vilka ord som ingick i namnen. Ett sådant ord är heim som ingick i en del av namnbyråernas förslag, men som inte finns i statens namnböcker.
Efternamn från A till Ö
Abbefjord
Backafjord
Daberg
Ebbgarn
Fagerbo
Gaddebring
Haborn
Idbacken
Jansbro
Kadebro
Lackeborn
Madbäck
Nabrink
Ockelby
Pellbacken
Ragnebjer
Sagebjörk
Tabring
Ubbefors
Vackerbo
Yderbo
Åbjer
Ädelbo
Öbacke
Källa: Svensk namnbok utarbetad av Jöran Sahlgren (1940)
I min avhandling visar jag att det 1945 var fler som hämtade sina namn från namnbyråer än från de statliga namnböckerna. Den populäraste namnbyrån, Namncentralen, stod ensam för cirka en tredjedel av de drygt 1 300 ansökningarna om nybildat namn samma år och de allra flesta av namnen i dessa ansökningar var byråns egna. I en annan undersökning visar jag att Namncentralen under en enda regeringskonselj fick 49 efternamn godkända, samtliga var byråns egna förslag, varav en del namn bärs ännu i dag. Med tanke på att det hölls regeringskonselj en gång i veckan, och att det fattades beslut om efternamnsbyten vid de flesta av dem, kan vi få en fingervisning om i vilken utsträckning dessa namnbyråer har påverkat det svenska efternamnsskicket.
Många av namnbytarna hämtade alltså sina namn från statliga och privata listor med namnförslag. Men skapade inte några namnbytare sina namn på egen hand?
Jo, under den senare delen av 1900-talet och det tidiga 2000-talet hämtar en allt mindre andel av namnbytarna sina namn från olika typer av listor och skapar i stället egna efternamn. Svaret på varför det förhåller sig så kanske kan sökas i en ökad strävan under senare tid att uttrycka sin identitet även med efternamnet. Ett namn som man har skapat själv kanske känns bättre än ett som någon annan skapat.
Den som om 100 år undersöker efternamnsbyten gjorda 2025 kanske tolkar skälen för namnbyte och nyskapande av efternamn i ljuset av informations- och kommunikationsrevolutionen de senaste decennierna. Människor i Sverige kommer troligen fortsätta byta efternamn till sådana de skapat själva. Vad detta får för konsekvenser för svenskt efternamnsskick får framtiden utvisa.
Johan Hedberg är doktor i nordiska språk vid Uppsala universitet.
Så går det till att byta namn i dag
Barn som föds i Sverige ska enligt lag ha både för- och efternamn. Namnlagen säger inget om hur många förnamn en person får ha men efternamnen får vara högst två. Den som vill byta efternamn kan bilda ett nytt namn, ta ett namn som sedan tidigare finns i släkten eller välja ett efternamn som redan har fler än 2 000 bärare. I mars i år fanns 516 sådana ”fria” efternamn.
Nybildade efternamn får inte leda till obehag för bäraren eller väcka anstöt. Efternamnet får heller inte allmänt användas som förnamn eller uppfattas som olämpligt av annat skäl. Det får dessutom inte bestå av flera ord. För att ett nytt efternamn ska godkännas ska det inte riskera att förväxlas med efternamn som redan är i bruk. Dessutom får det inte finnas någon förväxlingsrisk med namn på företag, organisationer och varumärken. Ett annat lagkrav är att efternamn inte får inkräkta på upphovsrätten till litterära eller konstnärliga verk.
10 vanligaste efternamnen i Sverige 2023:
1. Andersson
2. Johansson
3. Karlsson
4. Nilsson
5. Eriksson
6. Larsson
7. Olsson
8. Persson
9. Svensson
10. Gustafsson
10 vanligaste efternamnen i Sverige 1980:
1. Johansson
2. Andersson
3. Karlsson
4. Nilsson
5. Eriksson
6. Larsson
7. Olsson
8. Persson
9. Svensson
10. Pettersson