2010 – året som gick och orden som kom
Med 2010 är vi nu inne i 10-talet, och slipper bråka om vad decenniet heter. Nollnolltalet för åren 2000- 09 föll inte alla i smaken.
Årets händelser satte förstås spår i språket. Nya ord bildades, gamla ord fick ny betydelse eller ny aktualitet. Det isländska vulkanutbrottet under våren tvingade journalister världen över att lära sig stava och uttala namnet Eyjafjallajökull. Frekvensen för ordet askmoln, som visserligen inte är nytt, ökade exceptionellt under 2010. I en databas med texter ur tidningar ökade ordet från 38 förekomster till 1 314. Samtidigt fick vi flera nya "askord", som askbränd om flygbolag som lidit ekonomiskt till följd av askmolnet, askstoppad om inställt flyg och askresa eller vulkanresa om påhittiga sätt att ta sig hem när flyget inte gick. Askänka, askänkling och inaskad bildades som paralleller till gräsänka, gräsänkling respektive insnöad.
En annan internationell händelse var fotbolls-VM i Sydafrika. Radio- och tv-kommentatorer försökte överrösta det enerverande ljud som uppstod när åskådarna blåste i vuvuzela, det långa, smala sydafrikanska instrumentet. Avsikten var kanske att störa motståndarlaget, vars supportrar dock också var utrustade med denna helvetestuta, som en reporter kallade den.
På hemmaplan var årets stora händelser valet och kronprinsessan Victorias giftermål med Daniel Westling. Några nyord runt det kungliga bröllopet har Språkrådet inte noterat, men det var i alla fall inte något plånboksbröllop, alltså ett enkelt bröllop.
I valrörelsen propagerade Gudrun Schyman för sitt parti Feministiskt initiativ genom att valpromenera på stan. Det rödgröna blocket anklagade regeringen för att ha infört en stupstockspolitik med de nya reglerna om långtidssjukskrivning, som ansågs för stränga. Å andra sidan anklagades de rödgröna för att vilja införa en tobleronepolitik, en ansvarlös överbudspolitik. Uttrycket anspelar på den politiska affär 1995 där Mona Sahlin hade gjort privata inköp, bland annat av Tobleronechoklad, på riksdagens kreditkort.
Den sociala nätverkstjänsten Facebook bara växer, och på nolltid kan man dra ihop folk till Facebookfest genom att ange tid och plats. Under året fick vi wikiläckor med hemligheter om kriget i Afghanistan via webbplatsen Wikileaks. Filvärdar, företag som säljer utrymme på nätet och garanterar anonymitet, möjliggör fortsatt olaglig fildelning.
Klimatdebatten har lagt sig lite, men nu kan man i alla fall köpa klimatneutralt vin. Annat att notera som konsument är kylkrage till överhettade hundar. Vidare kan man genom morotsaktivism, det vill säga att gynna butiker med god moral, tvinga andra mindre goda att lägga om stil. En omvänd bojkott, alltså. Många har rynkat på näsan åt köttklister, ett medel för att binda ihop köttrester till sammanhängande skivor. Konsumenter i Abu Dhabi kan testa guldomater, där man får ut rent guld.
På tal om guld, så blev guldsot, alltså sjukligt penningbegär, tyvärr åter ett aktuellt ord under året. Förra Röda kors-chefen, som försnillat miljonbelopp, uppgav det som förklaring till sitt brott.
Vi kan tipsa kommuner att göra som Borås kommun och byta ut den lite träiga titeln näringslivssekreterare mot det fartigare näringslots, som anknyter till de många andra lotsar som tillkommit de senare åren, som äldrelots, vårdlots och integrationslots. Ett annat arbetsrelaterat nyord är kringtidskort, på vilket folk i hemtjänsten ska rapportera vad de gör när de inte är på hembesök.
En del ord visar sig kanske vara dagsländor, men det gäller inte kalkstenssångare. Det är en ny fågelart i Sydostasien, som svenska forskare har hittat. Den är släkt med lövsångaren och håller till i kalkstensberg.