Rapportera till Språkpolisen

Har du stött på några slemmiga språkgrodor på sistone? Anmäl dem här! Ett urval publiceras i Språktidningen.

Anmäl!

Vänligen skriv in vad du vill anmäla. Den som skriver är själv juridiskt ansvarig för innehållet.
Vänligen skriv in ditt namn.

Senaste anmälningarna

En fråga: Efter en stunds väntan blev det min tur. Då kom frågan till mig: Kan en person utgöra en kö?
söndag, april 5, 2020 - 09:45
Tillägg: Jag vill inte vara en språkpolis, för oftast finns det bakom det som uppfattas som språkfel en anledning till att det blir fel, som exempelvis det väl beskrivna problemet med de, dem och dom. Men, jag stör mig mycket på att man ser så många felaktigt använda reflexiva pronomen, jag stöter på det flera gånger dagligen! Det senaste exemplet, hämtat från ett mejlutskick till vår bostadsrättsförening om hur man hanterar konflikter mellan grannar: "Hur kommer det sig att du just nu bestämt sig för att göra något åt saken?" Häpp! Skulle vara mycket intressant att höra språkvårdens kommentar till detta fenomen.
onsdag, april 1, 2020 - 11:39
Den senaste tiden har jag sett och hört många exempel på felaktig användning av reflexiva pronomen. I DN den 30 mars säger kungen i en intervju: ”Vi är i ett läge som kräver ansvarstagande för sig själv och andra”, i stället för ”oss själva”. Vad beror denna och andra sammanblandningar på?
tisdag, mars 31, 2020 - 22:20
Ordet Dom, böjningar. Historiskt tillbaka tiden till mitten av1940-talet. Dom. Doms, domses och domas- Från ett gammalt och segt minne.
tisdag, mars 31, 2020 - 22:19
Journalister i TV och radio som kan äta ett apelsin på 5 minutrar
tisdag, mars 31, 2020 - 12:14
”Vi kommer att kalla till sammanträde i närtid…”. ”Vi måste fatta ett beslut i närtid…” Varför inte säga ”snart” eller ”inom kort” eller ännu hellre precisera ”inom två veckor”, ”inom två månader”? Allt oftare hör man detta uttryck i myndighetsvärlden. Använder man hellre ett otympligt och oklart uttryck för att kompensera att man inte kan ange ett mer preciserat tidsintervall? Peter
söndag, mars 29, 2020 - 18:26
Varm/kall temperatur, dyrt/billigt pris ser man ofta men adjektiven syftar fel. Det heter hög/låg temperatur respektive högt/lågt pris.
söndag, mars 29, 2020 - 01:31
Tv meterologer. En i tv4 och en i svt. De kan ex säga att "det blir regn, eller blåst av och till ". Motsats till av är ju på och motsats till till är från. Har jag missförstått?
lördag, mars 28, 2020 - 12:28
Nu hör jag nästan dagligen "... både men också ...". Det räcker ju gott med "både och".
fredag, mars 27, 2020 - 00:42
Att börja en mening med ”Nej men....”. Väääldigt vanligt, inte minst i Tv-rutan. T ex när en journalist intervjuar en skidåkare och ställer frågan ”Hur har säsongen varit så här långt tycker du?” Och får svaret ”Nej men jag tycker det har gått bra, träningen har funkat och jag har varit frisk.......”. Det kommer i get som svarar upp mot detta ”nej men”.
onsdag, mars 25, 2020 - 14:27

Sidor