Rapportera till Språkpolisen

Har du stött på några slemmiga språkgrodor på sistone? Anmäl dem här! Ett urval publiceras i Språktidningen.

Anmäl!

Vänligen skriv in vad du vill anmäla.
Vänligen skriv in ditt namn.

Senaste anmälningarna

Skolstrejk. ”Skolkar från skolan för att demonstrera för klimatet på stan” kallar media för ”skolstrejkar för klimatet”. Låter förvrängt ! /david
fredag, maj 24, 2019 - 15:26
På Kapp-Ahl har dom avdelningen "Men's - Kids -Baby" Grymt störande blandning av former där. Men's: Plural genitiv Kids: Plural Baby: Singular. Ok, Baby är väl ganska vedertaget för en sådan klädavdelning. Men i sammanhanget sticker det ut.
onsdag, maj 22, 2019 - 13:07
Alltfler verkar inte hålla isär ordet ”flertalet” från ”ett flertal”. Ett flertal bilolyckor beror kanske på att föraren har nedsatt syn, men knappast flertalet.
måndag, maj 20, 2019 - 17:47
"Både ... och" och "dels ... dels" fungerar uppenbarligen inte längre. Det är väl för svåra konstruktioner i vår språkresistenta tid. Så då ställer vi väl upp och skriver som man gör numera: "både ... men också" och "dels ... men också"?
måndag, maj 20, 2019 - 16:43
Expressen/Kultur/Ankan angående EU-kommunistens 3D-klitoris: "Alla dessa moderata, mammaboende machomän som nu ertappats med fingrarna i syltburken, hur väl bevandrade är de egentligen i kvinnans fysionomi?" Var tror Ankan själv, att en kvinnas klitoris sitter?
måndag, maj 20, 2019 - 13:48
Expressen "översätter" från danska: "Den arrogans och brist på service är i min synvinkel inte okej."
måndag, maj 20, 2019 - 12:35
Boken ”Fokus på Dinosaurier” utgiven 2014, Barthelson Förlag. Språket är under all kritik. Troligen har det blivit helt fel vid översättning. Det är stavfel, konstiga sammansatta ord, felstavningar, meningsuppbyggnader som troligen är direktöversatta från engelska och inte följer skrivregler. Det är så illa att den inte är läsbar. Går det skicka till er för kontroll? Eller nån annan? Extra illa när det är riktat mot barn som ska lära sig språk. Hade det varit en tidning som skrivit så illa hade det nästan varit ett fall för P1:s Medierna. Hade jag kunnat upptäcka det i tid - nu var det en present - så hade jag lämnat den tillbaka.
lördag, maj 18, 2019 - 15:18
Nytt "hitte-på ord" i Expressen igår : "Tåglok började brinna". Lok (från lokomotiv) är just ett motorfordon på räls som drar tåg. Någon som hört detta förut ? /david
lördag, maj 18, 2019 - 10:29
Expressen om Shaman Derek: 'På sin hemsida beskriver han sig som ”en spirituell guide som agerar som en bro mellan det spirituella och det fysiska”.' Som vanligt felöversätter man "spiritual" till en anglicism. "Flum och spöktroende" är mer korrekt i sammanhanget.
måndag, maj 13, 2019 - 13:46
Insparkarrubrik i Expressen: '”The Bells” är ett av dem mest avgörande avsnitten någonsin'
måndag, maj 13, 2019 - 13:27

Sidor