Rapportera till Språkpolisen

Har du stött på några slemmiga språkgrodor på sistone? Anmäl dem här! Ett urval publiceras i Språktidningen.

Anmäl!

Vänligen skriv in vad du vill anmäla. Den som skriver är själv juridiskt ansvarig för innehållet.
Vänligen skriv in ditt namn.

Senaste anmälningarna

Jag vill anmäla/fråga om en i mitt tycke egendomlig användning av ordet "ens". Exempel 1, ur DN 25.2, i Per Svenssons artikel "Kulturrevolutionärer i konservativa kläder" : "Vad är ens konservatism?" frågar sig Timbro. Exempel 2, ur Upsala Nya Tidning 21.2, i Ebba Örns artikel "Tillstånden klara för Läderloppet: "I fjol var det på håret att Läderloppet ens blev av, men den risken tar inte arrangören igen."
tisdag, februari 25, 2020 - 21:33
”Inte okey”. Oppositiionspolitiker i rapport för en stund sedan: ”Sverige måste markera med det absolut tydligaste medel vi har mot den kinesiska regimen att deras agerande inte är okey”. Detta förbannade ”inte okey” igen. Sanslöst !
tisdag, februari 25, 2020 - 19:53
Från AB idag :”Vad tänkte du när du fick veta att läkaren hade ställt fel diagnos?” ”Att det inte är okej att ställa en sådan diagnos utan att ha gjort en ordentlig utredning. Det är en för allvarlig diagnos att bara gissa sig till, säger hon.” ”Inte okey” Vad f-n är det för språkbruk som spridit sig bland svenska folket och politiker? Skall vara ”för jäkligt”, ”oacceptabelt” eller liknande ! Nu får vi sluta prata mellanmjölk-svenska.
måndag, februari 24, 2020 - 17:18
TV-reklam: "Hitta din gör-det-självkänsla". Borde vara "Hitta din gör det själv-känsla" eller 'Hitta din "gör det själv"-känsla'.
måndag, februari 24, 2020 - 00:34
okvädingsord Britt klagade på stavningen "okvädningsord" i Språktidningen 2/2020. Formen "okvädingsord" anges visserligen som "stundom även" i SAOB. Men "okvädinsord" är den normala formen. Varför använda ett onödigt "g" men klaga på ett onödigt "n"?
onsdag, februari 19, 2020 - 13:36
Inget svar på min fråga som ställdes om station och kommunhus för nästan en vecka sedan
måndag, februari 17, 2020 - 21:35
"... en av Stockholms godaste restauranger" läser jag om i en stor dagstidning. Och då undrar jag om restaurangen är kokt eller stekt, eller kanske grillad.
söndag, februari 16, 2020 - 21:54
Osäker på om detta hör hemma under Språkpolisen. Det är närmast en observation jag gjort som rör verbet "prisa". I min värld betyder "prisa" lovorda, ära. berömma. Jag har märkt under den allra senaste tiden att prisa har börjat användas i betydelsen "tilldela ett pris" vilket är en helt ny betydelse som inte så vitt jag vet har använts tidigare. En kommentar till det tack!..
söndag, februari 16, 2020 - 17:28
”Region” ersatte ”landsting” 2019. Vad är en region. Ett geografiskt område = ett län ??? Är då ”regionalt ansvar” samma som ”länsansvar” som länsstyrelsen har ??? Stockholms Läns Landsting heter numera Stockholms Läns Region ?? = Region Stockholm ? Förvirrande ! Politikerna har förvirrat till det igen ! Suck !!
söndag, februari 16, 2020 - 09:43
SVT nyheters app. Det blir rätt ofta fel, framför allt i rubriksättningen. Kan man verkligen SVT Nyheters app och sajt. Det blir ganska ofta fel, framför allt i rubriksättningen. Är det verkligen korrekt att säga ”Veckans mest tittade video”? För mig är verbet titta ett aktivt verb som inte är utbytbart mot verbet se. ”De såg oss/tittade på/lyssnade oss och vi kände oss sedda” men ”De såg oss och vi kände oss tittade”? Neej ...
söndag, februari 16, 2020 - 08:40

Sidor