Anmäl till Språkpolisen

Har du stött på några slemmiga språkgrodor? Anmäl dem här! Ett urval publiceras i Språktidningen och diskuteras i vår podd.

Anmäl!

Vänligen skriv in vad du vill anmäla. Den som skriver är själv juridiskt ansvarig för innehållet.
Vänligen skriv in ditt namn.

Senaste anmälningarna

Hej! Skulle ni kunna göra ett inslag om användandet av ordet "men" som sker i tid och otid? Häromdagen inledde en person på ett företag sitt telefonsamtal till mig med orden: "Men det är Anton..." och nu ser jag det även i skrift, t ex Facebook "Men grattis...". Meterologerna säger "men visst ska det regna..." utan att någon ifrågasatt det, och kockarna i kvällsprogrammen säger "Ja, men visst tar jag och kokar fisken..." utan att någon påstått motsatsen. Vad är det människor vill gardera sig mot, varför så defensiva? Kanske råder det en tidsanda av oro och ängslan som påverkar på detta missbruk? En kristen bekant undrade till och med om alla blivit religiösa, eftersom de inleder meningar med "Amen...". Tacksam för intressant diskussion kring detta!
fredag, februari 19, 2021 - 08:54
Jag har just läst en kurs på förskollärarprogrammet där vi lärt oss mycket om "identitetskapande"...
torsdag, februari 18, 2021 - 23:32
Folk verkade bli så "chockerade" av allt nuförtiden. Är det bara jag som blir "chockad"?
onsdag, februari 17, 2021 - 20:13
Ang "egen, eget, egna": Varför använder man inte längre singularformerna EGEN eller EGET?? Åtminstone i radio och tv-sändningar använder (även professionella journalister) numera alltid enbart pluralformen EGNA: Mitt egna liv, hans egna program, vårt egna hus... Har ni diskuterat detta, tagit upp detta i något tidigare nummer av Språktidningen, bloggen eller podden? Vore intressant veta vad ni tycker och om formerna EGEN + EGET egentligen är på väg bort ur svenskan?
onsdag, februari 17, 2021 - 18:26
Nu skrev jag naturligtvis fel nedan. Jag menar att en person kan vara både misstänksam och misstänkt men ett t.ex. beteende är inte misstänksamt.
onsdag, februari 3, 2021 - 17:54
Det irriterar mig att det allt oftare sägs att något är misstänksamt när man menar misstänkt. Det är ju en person som är misstänkt (t.ex. för ett brott) inte ett beteende.
onsdag, februari 3, 2021 - 17:52
Allt oftare läser jag konstiga användningar av ordet "egna". Ex: "hon mötte sin egna bror", "en syltburk av deras egna märke" osv. Varför har skillnaden mellan singularis (= egen/eget) och pluralis (=egna) försvunnit?
tisdag, januari 26, 2021 - 16:02
Vi köper allt mindre kläder så heter det väl inte? Ser o hör det ofta t ex i SvD näringsliv idag. Är det slut för ordet färre?
tisdag, januari 26, 2021 - 07:59
Jag vill anmäla mig själv till språkpolisen. Som före detta språkvetarstudent, numera ingenjörsstudent, kan jag inte tala om "polynom" (matematisk term) utan att börja tänka på det fonetiskt liknande "pronomen". Slutresultatet blir därför alltid "polynomen". Skärpning!
söndag, januari 24, 2021 - 07:48
När en politiker använder ordet oacceptabelt betyder det: Jag gillar det inte, men jag kommer inte att göra något åt det.
fredag, januari 22, 2021 - 15:19

Sidor