Anmäl till Språkpolisen

Har du stött på några slemmiga språkgrodor? Anmäl dem här! Ett urval publiceras i Språktidningen och diskuteras i vår podd.

Anmäl!

Vänligen skriv in vad du vill anmäla. Den som skriver är själv juridiskt ansvarig för innehållet.
Vänligen skriv in ditt namn.

Senaste anmälningarna

Var kommer allt ifrån? Nu duckar vi inte för något längre, vi duckar något. För mig låter det som en ny betydelse: man gör någonting med själva frågan eller problemet så att det försvinner eller åtminstone kanske sopas under mattan. Och se – om jag duckar frågan så behöver jag ju själv inte ducka för den!
onsdag, december 2, 2020 - 16:20
Jag retar mig på alla politiker, administratörer och till och med forskare som ska "titta på" olika företeelser och problem, när det i själva verket handlar om att ingående granska, undersöka eller analysera snarare än en hastig titt. Ett alltför utbrett slappt och vilseledande språkbruk!
lördag, november 28, 2020 - 11:59
Istället för att vara höggljutt elak mot de generationer som olyckligt börja uttala/skriva osten 'chevré' kan väl föredömliga språkpoliser uppmuntra till att uttala chèvre som med samma mekanik som "havre". Den som inte nöjer sig med den inbjudande ostande(l)n bör i allra högsta grad säga 'pahRRii' och aldrig ertappas med ett 'paRiis' i munnen.
fredag, november 27, 2020 - 12:37
Saknar hårda redigerare och kunniga korrekturläsare. I dagens DN två skönhetsfläckar: …och friskolorna har alltid hjälpt kommunerna att bygga upp sin kapacitet när demografin gått upp. Och: …tillgång till 455 miljarder dollar som tidigare åsidosatts för just akuta stödprogram. Leif-Rune
fredag, november 27, 2020 - 12:16
Även i seriös text kan man ofta både se och höra sammanblandningarna av uttryck: " ...... beror på ...... orsaken." Även: " ...... på grund av ....... skälet."
fredag, november 27, 2020 - 00:39
Exempel: Man kan göra det både på det ena och på det andra sättet. Vi kan lösa det på ett vis, men också på ett annat vis. Kan man säga både både — och och både — men också? Nästan alla politiker blanda de två sätten att uttrycka sig. De säger nästan alltid: (blablablabla) både (blablablabla) men också (blablablabla). Det retar mig!
onsdag, november 25, 2020 - 21:14
"Det kan verka öppensinnat och snällt att inte vara så hård med språkkraven. Men sänkta krav leder till större utanförskap". Mycket tänkvärt och bra om bruten svenska: https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/bruten-svenska-i-tv-och-radio-hotar-integrationen/
tisdag, november 24, 2020 - 17:15
Nerikes Allehanda skriver idag att: en personbil var inblandad i en singelolycka. Att vara inblandad innebär en blandning med något annat, vadå om det är en singelolycka?
onsdag, november 18, 2020 - 17:56
Nu har jag sett det både på nätsidor och idag även i en DN-artikel. "Mikroskop" stavat med "å". Vad är det för pytte-möbel man talar om? Man kunde förvänta sig mer av en etablerad journalist.
onsdag, november 18, 2020 - 12:27
Hej, Det kanske inte hör hit men... Då jag skulle beställa en prenumeration på er tidning som gåva till Finland letade jag förtvivlat efter Finland i landsregistret utan resultat men hittade Suomi, finska benämningen för Finland. Skulle det vara konsekvent skulle även andra landsnamn vara benämnda på landets språk. Inte för att jag tror att så många finsktalande prenumererar på Språket utan det är mestadels finlandssvenskar. Mvh//Leif Söderholm
onsdag, november 18, 2020 - 11:39

Sidor