Tranströmer trotsade haikuformen

Text:

Diktformen haiku slog igenom på 1600-talet i Japan, men kom till Sverige först 1959: ”Då började tre framstående diktare skriva haiku på svenska, ovetande om varandra”, skriver tidskriften Lyrikvännen. En av diktarna var Tomas Tranströmer. Han skrev nio haikudikter med motiv från ett ungdomsfängelse, där han arbetade som psykolog.

En regel i haikudiktning är att man bör undvika metaforer. Men den regeln kunde metaforernas mästare Tomas Tranströmer naturligtvis inte följa. Och i Japan förlät man inte bara regelbrottet – det lovordades, eftersom metaforerna ”synliggör utan att jämföra, och därför framstår som naturliga och inte sökta”.

Felstavade liv
skönheten kvarlever som
tatueringar

Här gör Tranströmer en iakttagelse med ”en hittills oförenlig konkret och abstrakt ordsammanställning i första raden och en överraskande konkret bild i tredje raden”, skriver Lyrikvännen.

Läs mer om Tomas Tranströmers metaforer i Språktidningen 8/14.