Språkvetaren som blev mållös

Text:

”Orden liksom svävar framför mina ögon, men jag kan inte nå dem.” Filmen Still Alice ger en inblick i lingvistikprofessorn Alice Howlands liv. Kort efter sin femtioårsdag märker hon subtila förändringar: hon tappar ord under föreläsningen, hon går vilse på campus. ¶ Efter besök hos en neurolog får hon veta att hon drabbats av en tidig form av alzheimer. Alice samlar sig. På mobilen skriver hon en lista med frågor som ”Vad heter min äldsta dotter?” och ”Vilken månad är jag född?” Behärskat spelar hon in en film till sitt framtida jag: ”Den dag du inte kan svara på dessa frågor, ta fram burken med piller i översta lådan i byrån – och svälj.” ¶ Att bli fråntagen sitt språk är en alltigenom smärtsam upplevelse. Här drabbas en person som har byggt hela sin identitet på språk. En lindring är att sjukdomen till slut erbjuder glömska. Alice minns inte att orden är borta.