3 ord från köket

Jargongen från restaurangköket har letat sig in i allmänspråket.

Text:

1 protein. Broccoli, persilja och grönkål innehåller mycket protein, men när det pratas proteiner på restauranger har de animaliskt ursprung. Ibland går det att höra personer som äter kött beklaga sig över att den vegetariska måltiden inte är komplett utan ett protein. Så här beskriver en restaurang i Linköping de alternativ som erbjuds under lunchen: ”Till varmrätterna serveras alltid någon sorts kolhydrat t.ex. potatis eller pasta. Från salladsbordet komponerar du din egen näringsriktiga måltid där du har möjlighet att köpa till ett protein, t.ex. räkor, kyckling eller brie och salami.”

2 stärkelse. Stärkelse fungerar som ett samlingsnamn för stärkelserika livsmedel, som potatis, ris och pasta. På ett internetforum skriver en förälder om den mat som familjens barn kommer att få äta: ”Introduktion av stärkelse (potatis, ris etc) tänkte jag ta nu till sommaren, sedan mejeriprodukter och sedan sakta introducera spannmål. Men vi kommer nog alltid att hålla oss till surdegsbröd och på sin höjd mörkt bröd.”

3 kolhydrat. I restaurangvärlden är kolhydrat i denna betydelse synonymt med stärkelse. Det handlar alltså om kolhydratrika livsmedel som bröd, pasta och potatis. I ett blogginlägg uppmanas läsarna av Sigrid Bárány, vinnare av matlagningsprogrammet Sveriges mästerkock, att inte låta uppfattningen av vad som är en måltid styra vad som serveras: ”Lita på din egen känsla och låt inte ovidkommande hänsyn komma i vägen (’Måste inte en middag bestå av ett protein, en kolhydrat och en grönsak? Får jag äta gazpacho, vitt bröd och oliver till middag?’)”