Orden avslöjar chilins rötter

Text:

För omkring 6 500 år sedan började chilipeppar odlas i dagens Mexiko. Då fanns ett ord för ’chili’ som delvis återskapats till ki i den oto-mangueanska språkfamiljen. De allra första beläggen för ordet gör att forskare med hjälp av rekonstruerade språk nu anser sig ha lokaliserat chilins geografiska ursprung.

De första odlingarna av bönor och majs har placerats i västra Mexiko. Länge trodde forskarna att chili började odlas i samma region. Men en studie publicerad i tidskriften PNAS placerar i stället chilipepparn längre söderut i landet, i delstaterna Oaxaca, Puebla och Veracruz. Slutsatsen är baserad på antagandet att chili bör ha odlats i områden där det också fanns ett ord just för denna frukt.

I flera tusen år talades det om chili i oto-mangueanska innan ett ord för samma frukt kunde beläggas i en annan språkfamilj och på en annan plats. Då handlade det om misumalpaspråk som talas i dagens Nicaragua och Honduras. Ordet har där rekonstruerats till kuma. Svenskan har dock lånat in chili från aztekspråket nahuatl, där ordet är cirka 1 500 år gammalt. Till Sverige kom det först efter andra världskriget.