3 mediefenomen

Text:

1 tvodd. När poddradion tar steget över till tv kallas den tvodd. Hittills består svenska tvoddar av samtal och intervjuer med en mer avslappnad ton än i en traditionell tv-sändning. Tvodden och poddradion har också det gemensamt att det går att ta del av programmen när som helst. Så här skriver Expressen om Sveriges Televisions tvoddsatsning: ”Tvodden kan ses i hela världen och dessutom i mobilen. Även om det sänds ett nytt varje vecka kan man förstås lika gärna se något av de tidigare programmen, förlåt tvoddarna.”

2 vlogg. En vlogg är en videoblogg, där inläggen består av videoklipp. Vloggen kan vara ett sätt att ge tittarna inblick i skaparens vardag. Efter det att Clara Henry hade skaffat sig hundratusentals trogna vlogg-tittare, utnämnde Vecko-Revyn henne till en av Sveriges mäktigaste kvinnor. Vloggen blev det som gav henne programledarjobb: ”Clara Henry, 19, har tagit över Youtube med sin vlogg. Efter att hon hjälpt Kanal 5 att producera ett tv-program blev de så nöjda att de gav henne en egen show på deras webb.”

3 teknikbarnvakt. Att tv:n ibland får fungera som barnvakt är inget okänt fenomen. Men när surfplattor, datorer och telefoner också erbjuder rörlig bild är det inte bara tv:n som kan användas som barnpassare. En som hellre läser för sina barn är skådespelaren Eva Röse. I en intervju med TT säger hon att hon inte vill använda sig av teknikbarnvakt: ”Jag tycker att det är varje förälders plikt att begränsa ’teknikbarnvakterna’.”