Se upp Nekrofelin

Text: Maria Kapla och Johannes Ståhlberg

Det är träning med Visby Valkyries. Spelarna snör på sig sina rullskridskor och skejtar ut på den ovala banan, där Tacky Dolphin står redo att drilla sina valkyrior. Tacklingar och slalomåkning måste sitta perfekt. Plötsligt gör Fittbullterriern ett ryck. I skarpt läge är hon den som ska samla poäng genom att ta sig förbi motståndarna. I ögonvrån ser hon hur lagkompisarna That’s not my name och Nekrofelin trycker undan några tänkta förföljare, samtidigt som Flyin’ Fenix och Killer Boo handlöst tumlar ut över kantlinjerna.

De flesta som spelar roller derby är kvinnor. Tacklingar och blåmärken är vardagsmat för spelarna, men deras hårdföra attityd är uppblandad med en lekfullhet som också har sitt språkliga uttryck. En derbyspelares namn är en humoristisk orgie utan tabun.

All-in spelar i Gothenburg Roller derby. Hon menar att namnet och kulturen har fått henne att utvecklas.

– Roller derby är en frizon där man har sitt eget unika alter ego, säger hon. Man är superhjälte. Våra vanliga namn har vi ju inte valt själva, och de kanske inte riktigt representerar vår personlighet. Här kan man välja det man vill vara, strävar mot eller identifierar sig med.

All-in är van att göra sitt bästa, men namnet sporrar henne att satsa allt. Det finns naturligtvis fler kompromisslösa spelare, men derbynamnet All-in är unikt. Sådana är reglerna. Två spelare får inte heta samma sak. De får inte ens välja superhjälteidentiteter som liknar varandra för mycket. Därför kontrolleras alla namn mot ett internationellt register innan de formellt godkänns.

Och visst är de över 40 000 namnen i denna digra lista unika, men samtidigt är de ganska lika till sin konstruktion. Det typiska mönstret består av fiktiva för- och efternamn, där det ena eller båda namnen har inspirerats av exempelvis en kändis eller spelarens eget dopnamn. Leif Nilsson arbetar på Institutet för språk och folkminnen i Uppsala, och driver ett forskningsprojekt om smeknamn i svensk idrott.

– Generellt tycker jag att derbynamnen sticker ut rejält, och det är mycket med dem som är unikt, säger han. Men det finns också vissa drag som är gemensamma med de artistnamn som brasilianska fotbollsspelare tar sig, eller med hur namnen ser ut inom fribrottning – professional wrestling.

Eftersom derbyspelarna i likhet med brassestjärnorna väljer sitt eget namn föredrar Leif Nilsson benämningen artistnamn. Smeknamn väljer man oftast inte själv. Dessa har, enligt Leif Nilsson, inte heller den personlighetsutvecklande funktion som derbynamnen har. I svenska sportsammanhang är det också något helt nytt att i princip varje spelare har ett unikt och registrerat artistnamn, som dessutom oftast är på engelska.

Att det är engelska namn har en naturlig förklaring. Engelska är roller derbyns modersmål sedan nästan hundra år tillbaka. Då föddes sporten i USA. I Sverige är sporten fortfarande en bebis, som de senaste tre åren dock har haft en hisnande tillväxt – från tre till 24 lag.

Men det finns svenskklingande derbynamn, som Nekrofelin och Fittbullterriern, i Visby Valkyries. Hur kan det komma sig att de har valt att avvika från den engelska språkkoden?

Nekrofelin berättar att hon tog sig in i roller derbyn via musiken, och att hon till och med ser sina lagkompisar som sitt nya band. Därför låg det också nära till hands för henne att utgå från hur musikens artistnamn skapas.

– Jag tänkte att jag ville vara något riktigt hårt. Då såg jag framför mig liksminkning à la norsk black metal. Så vad skulle man kunna heta om man spelade i ett black metal-band?

Att det skulle vara något nordiskt verkade självklart. Nekrofelin skrev långa listor med tänkbara varianter, men de flesta fick stryka på foten, trots att de var bra och innehöll roliga ordvitsar. Hon var helt enkelt inte den personen. Hon var Nekrofelin.

Fittbullterrierns namn kom till lite mer av en plötslig ingivelse på en bar i Berlin. Bartendern hävdade att hon uppträdde som en terrier när hon var full: ”You act like a fucking terrier when you are drunk.” Fittbullterriern svarade: ”Okay, it’s because I am a fittbullterrier.

Det behöver alltså inte ligga så mycket bakom valet av språk, men möjligen har svenska namn en praktisk fördel. Ju fler engelskklingande namn som registreras, desto svårare blir det att vara unik för den som färdas i derbyns engelska huvudfåra. Nackdelen är förstås att svenska inte är lika begripligt internationellt. Samtidigt är derbynamnen så interna att det hur som helst kan krävas förklaringar.

För dem som fattar ger derbynamnen däremot en känsla av samhörighet. Man känner sig inkluderad och kanske extra smart om man kan knäcka ordvitsar och referenser. Just i det avseendet finns det likheter med de vanliga smeknamnen, enligt Leif Nilsson.

– Att skapa samhörighet och lagkänsla är det riktigt karakteristiska för smeknamn inom idrotten. Men historiskt kan man se hur de efter hand har tappat sitt interna drag ju mer kända lagen har blivit.

Om roller derbyn blir så etablerad, kan det bli lite problem, menar Leif Nilsson. Hur ska en sportkommentator hantera alla de långa och krångliga derbynamnen? Att spelarna har nummer, precis som i andra lagsporter, är inte heller till någon större hjälp. Numren är nämligen också självvalda, och kan innehålla krångliga kombinationer som LCKY7 och 550 rpm. Men det finns en förberedd lösning inbyggd i språket självt: utövarna har redan skapat smeknamn av artistnamnen. Mönstret att skapa korta, begripliga och tydliga smeknamn är helt enkelt alltför starkt.

Intressant nog blir kortformerna inte sällan svenska – till exempel Fittan, som egentligen heter Final Cunt Down, eller Pippi, som är kortvarianten av Firebird Steele. Kanske blir det med roller derbyn som med andra lagsporter i framtiden. De korta smeknamnen blir de som sipprar ut till allmänheten.

Fittbullterriern – eller Tärry som hon oftast kallas – nämner ytterligare ett tänkbart problem för derbynamnen när sporten växer:

– Det finns ju gott om obscena namn. Samtidigt vill många att roller derby ska bli en OS-sport. I ett sådant sammanhang skulle nog till exempel Fittbullterriern vara alltför provocerande.

Under senare tid har det därför blivit vanligare att spela under sitt dopnamn. På så sätt vill man skapa större acceptans för sporten, och för sig själv som idrottare. Men både Nekrofelin och Fittbullterriern tycker att det vore synd om man skulle tvingas frisera sin namntradition för att få plats i den etablerade sportvärlden. Ett av de synliga uttrycken för derbyns queera och feministiska kultur skulle gå förlorad.

Genusvetaren och Åbo-spelaren Juicy Butthers namn är ett tydligt exempel. Det är skapat med den feministiska filosofen Judith Butler som förlaga. Ändå menar Juicy själv att sambandet generellt mellan feminism och derbynamn inte är jättestarkt. Men det finns:

– När jag började med roller derby kändes det befriande att kalla någon till exempel för Fittan. Att vi faktiskt kunde – och kan – kalla oss precis vad vi vill är definitivt ett sätt att ta plats, höras och synas.

En del av de namn som präglas av sex och våld blir begripligare i det sammanhanget.

Sara Lejon är en av de få i Sverige som har studerat roller derby på akademisk nivå. Hon har bland annat intresserat sig för sportens feministiska förtecken i en D-uppsats i pedagogik vid Högskolan i Halmstad. Hennes uppfattning är att feminismen slår igenom tydligt just genom sådana anspelningar.

– Roller derby-spelarna visar att de har en egen sexualitet och de tar tillbaka den. Arenan är deras, och därför är det de som har makten där, medan eventuella män i publiken är inbjudna och inte aktörer.

Roller derbyn blir därmed just den frizon som All-in talade om, där spelarna kan ifrågasätta normer och dessutom välja, byta och justera sina egna identiteter. Det kan vara befriande, men också en aning förvirrande. Eller som Tacky Dolphin i Visby Valkyries säger:

– Många har blivit så mycket sin derbyperson att de använder den på Facebook. Men när en del sedan byter till sitt vanliga namn står man där – vem är det här nu då?

Maria Kapla och Johannes Ståhlberg är frilansjournalister.