Nu kan du lyssna på Kinas historia

Text:

Kinas språkliga mångfald försvinner i takt med att mandarin standardiseras. Två amerikanska lingvister vill nu dokumentera landets 3 000 dialekter, innan de är borta för alltid.

Genom projektet Phonemica har de samlat hundratals volontärer, som spelar in historier från Kinas alla hörn. Dessa laddas upp på webbsidan phonemica.net, och översätts till kinesiska tecken, engelska, det kinesiska ljudalfabetet pinyin samt det internationella fonetiska alfabetet.

Projektets främsta syfte är inte att hindra mandarins utbredning, utan att dokumentera och bevara den unika kultur som varje dialekt bär med sig. Det kan handla om värderingar, matlagning, seder och ritualer.

Phonemica har bedrivits sedan 2009, och fram till i fjol helt på ideell basis. Nu har man samlat in cirka 30 000 kronor genom bidrag från allmänheten. Pengarna går främst till att driva hemsidan, till marknadsföring och till inköp av utrustning.