3 politiska nyord

Text:

1 maxbrev. Först varnade hamburgerkedjan Max sina anställda för att rösta fram en vänsterregering, eftersom det skulle kunna leda till färre jobb. Då skämtades det om att ledningen kommit ut som ”hamborgare” med sympatier för de ”burgerliga partierna”. Sedan skickade Moderaterna i Stockholms läns landsting ut ett liknande brev till personalen. I tidningen Metro kallades detta för maxbrev: ”Vårdanställda varnas för att rösta rött i nytt (M)axbrev.”

2 åsiktskorridor. Det finns många åsikter som sällan kommer fram i den offentliga politiska debatten. Statsvetaren Henrik Oscarsson skriver i ett blogginlägg att det beror på att åsiktskorridoren är trång: ”Åsiktskorridoren – det vill säga den buffertzon där du fortfarande har visst svängrum att yttra en åsikt utan att behöva ta emot en dagsfärsk diagnos av ditt mentala tillstånd – är mycket smal i Sverige.”

3 reinfeldtsosse. Mittenväljarna kan avgöra valet. De kallas ibland Reinfeldtsossar, eftersom de kan ta steget från Moderaterna till Socialdemokraterna. Margit Silberstein, politisk kommentator i Sveriges Television, skriver att Reinfeldtsossarna kan vara nyckeln till regeringsmakten: ”I de två senaste valen röstade Reinfeldtsossarna åt höger. Nu ska Socialdemokraterna få dem att vandra åt vänster.”