Släpp kontrollen med improviserad poesi

Text: Anette Lindh

Hur beter sig hjärnan när den språkliga fantasin får flöda fritt? Det har amerikanska forskare undersökt genom att magnetröntga hjärnorna på en grupp män som ägnar sig åt freestyle-rap, det vill säga spontant skapar låttexter till hiphop-rytmer. När rapparna improviserade ökade kopplingarna mellan de hjärnområden som reglerar språk, känslor och rörelse. Samtidigt tog hjärnans övervakande funktioner ett steg tillbaka. Det fria rappandet leder alltså till minskad självkontroll och banar väg för tillstånd av flow, vilket är det kreativa tillstånd då idéerna flödar som av sig själva.

En konstform som ligger nära freestyle-rappen är improviserad scenpoesi, även kallad improesi. Under loppet av tre minuter ska poeten, utifrån ord som dyker upp på en skärm, improvisera fram en dikt som sedan bedöms av publiken. Psykologen Michael Horvath, som 2012 blev svensk mästare i improesi, gillar den ögonblickskonst som uppstår i improvisationen:

– Jag väver ihop orden till små prosadikter, berättelser med tonfall och lekfullhet i formuleringarna. De hamnar någonstans i spektrumet mellan förvirring och meningsfullhet.

Ibland blir han förvånad över resultatet, vilka smarta undertoner som han får in i framträdandet helt spontant. Kanske är det inte så konstigt. Den kreativa hjärnan tycks verka innan vi är medvetna om det; i studien med freestyle-rapparna kunde forskarna se att impulsen att rappa uppstod innan insikten om handlingen nådde hjärnan. Det bekräftar känslan som en del konstnärer, musiker och författare har av att deras skapande styrs av yttre krafter.

Michael Horvath älskar känslan av att hamna i flow. Improvisation är en avslappnad upplevelse, en nyttig förlust av kontroll, som han kan ha användning för i arbetet som psykolog. Stunden på scenen blir en träning i medveten närvaro.

– Sinnena förhöjs och jaget blir åskådare. Det påminner väldigt mycket om en övning i mindfulness: du är inte dina tankar, du är ett medvetande som betraktar dina tankar, säger han.

Årets improesi-mästare korades i Poetry slam -SM i Malmö 8–11 maj. Här kan du se vinnaren: www.poetryslamsm.se