Svenskare band

Text:

Stiftelsen, Maskinen, Lilla Sällskapet, Kartellen, Avtalet, Bruket, Ansiktet, Den svenska björnstammen – substantiv i bestämd form tycks vara det nya svarta när svenska musiker ska namnge sina band. Och många verkar vara inspirerade av samhälleliga institutioner och fenomen. Proggbandens långa, brokiga namn som Träd, gräs och stenar, Samla mammas manna och Älgarnas trädgård känns långt borta. Och kanske minns någon med saknad färgstarka punkbandsnamn som Grisen skriker, Liket lever och Helikoptern kräks?

– Det går att se tydliga trender i bandnamn, både i Sverige och internationellt, säger Lars Lilliestam, professor i musik­vetenskap vid Göteborgs universitet.

Namnen avslöjar ofta såväl årtionde som musikgenre. Under 1980-talet var det till exempel inte ovanligt med bandnamn i form av fullständiga satser, som Curiosity Killed the Cat och Frankie Goes to Hollywood, enligt Lars Lilliestam.

Korthuggna substantiv i bestämd form förefaller dock inte vara kopplade till en bestämd musikgenre, så varför denna namntrend just nu? Svaret är inte givet, men eftersom banden sjunger på svenska är det kanske bara en logisk utveckling av typiska 1990- och 2000-talsnamn som The Cardigans, The Wannadies, The Hives, The Knife, The Ark. Även dessa är ju substantiv i bestämd form.

Sen finns det förstås bandnamn som faktiskt lyckas förena båda dessa namngivningsvarianter: The Kristet Utseende. Men de får nog anses utgöra ett (roligt) undantag som bekräftar regeln.