”Mer frigjordhet i grammatiken!”

Text:

”Fram för nya ordklasser och skrota de överflödiga”, proklamerade lingvisten Mikael Parkvall på nyinstiftade Grammatik­dagen i februari. För att kunna förstå världen måste vi kategorisera den. Detsamma gäller språket. Vi kategoriserar språket – det kallas grammatik. Finessen med ett system som bygger på en betydelsemässig uppdelning av orden, är att det går att göra förutsägelser. Titta till exempel på nyordet vobba, ’ta hand om sjukt barn hemma och samtidigt jobba’. Även om vi aldrig sett det förr, kan vi förstå att det är ett verb. Och vi kan förutsäga att vobba beter sig som verb i allmänhet: vi kan sätta att framför ordet och bilda dåtidsform genom ändelsen -de. Men ordklasser är inte huggna i sten. Vissa språk saknar till exempel prepositioner, andra har inga adjektiv. Att pressa in orden i latinska eller grekiska mallar är därför absurt, menar Parkvall, som flaggar för mer frigjordhet i grammatiken.