Bloggare mår psykiskt bättre

Text:

Skrivande kan vara ett verktyg för att dämpa ångest och öka självkänslan. En israelisk studie visar att tonåringar som bloggar öppet om sitt känsloliv får bättre psykisk hälsa. Det allra bästa är att också tillåta läsarna att kommentera bloggen. Problemet med näthat är enligt forskarna i regel betydligt mindre än de positiva reaktioner som bloggarna får.

Två grupper uppmanades att i tio veckor blogga om egna sociala svårigheter, medan två grupper inte fick några instruktioner för skrivandet. En grupp i varje kategori skulle tillåta kommentarer, medan de två övriga inte skulle ge utrymme för läsarreaktioner. I de två kontrollgrupperna fanns personer som skrev dagbok bara för sig själv samt elever som inte skrev något alls. Självkänslan steg hos samtliga bloggare. De elever som gjorde de största framstegen var de som skrev öppet om sitt känsloliv och tillät kommentarer. Majoriteten av läsarna var stöttande och bidrog ofta med råd baserade på egna erfarenheter.