Sociala glasögon avslöjar känslor

Text:

Var leendet besvärat eller hjärtligt? Ett par sociala röntgenglasögon kan ge svar på frågan. Forskare vid Massachusetts institute of technology, MIT, har utvecklat ett hjälpmedel som tolkar de outtalade känslorna bakom ansiktsuttryck.

Glasögonen är försedda med en öronsnäcka och en kamera i samma storlek som ett risgryn. Kameran filmar ansiktsuttrycken som i sin tur analyseras av ett datorprogram och blixtsnabbt i berättarens öra berättar hur de ska tolkas. Träffsäkerheten ligger på 64 procent, 10 procentenheter över den genomsnittliga personens förmåga att korrekt läsa av ansiktsuttryck.

En av målgrupperna är personer med autism. Röntgenglasögonen underlättar nämligen förståelsen av samtalspartnerns känslor, något som för vissa annars kan vara ett problem. Genom tolkningen av ansiktsuttryck kan glasögonen bland annat avslöja om någon inte håller med eller har tappat tråden i konversationen och också vilka känslor som döljer sig bakom mimiken.